Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Zaštitna mera oduzimanja vozila planirana kada je reč o posebnim oblicima nasilničke vožnje, na primer vožnji bez vozačke dozvole ili u alkoholisanom stanju, sa nivoom alkohola u krvi većem od dva promila


Pravna baza Paragraf Lex

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predstavio je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje su usmerene ka većoj bezbednosti na putevima. Njima se pooštrava kaznena politika sa ciljem spasavanja života svih učesnika u saobraćaju, a u određenim drastičnim slučajevima kršenja zakona, predviđeno i trajno oduzimanje vozila.

On je naveo i da je zaštitna mera oduzimanja vozila planirana kada je reč o posebnim oblicima nasilničke vožnje, na primer vožnji bez vozačke dozvole ili u alkoholisanom stanju, sa nivoom alkohola u krvi većem od dva promila. Ministar je ponovio da su odredbe za nasilničku vožnju znatno strožije i da se odnose i na naseljena mesta i na drumove van naseljenih područja, kao i na vožnju pod dejstvom alkohola.

Prema njegovim rečima, takvo vozilo tretira se kao oruđe ili kao opasno sredstvo koje bi ugrozilo ne samo vozača, već i ostale učesnike u saobraćaju.

Stefanović je predstavio i predložene mere, od kojih se neke odnose i na povećanje bezbednosti dece u vozilima.

Predloženo je da se pomeri granica korišćenja dečjih sedišta do 12 godina ili korišćenje bezbednosnih podmetača ukoliko dete nije dostiglo visinu od 135 centimetara, rekao je on i napomenuo da je taj predlog usklađen sa evropskom praksom.

Prema njegovim rečima, probna vozačka dozvola izdavaće se na rok od dve godine licima koja prvi put polažu vozački ispit za putnička vozila i motocikle, a izuzetno, ako to urade pre navršene 19 godine života, probna dozvola važiće do 21 godine života. Vlasnici ovakvih dozvola neće moći da upravljaju vozilom od 23 do 6 časova ujutro.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 25.11.2014.