Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: POVERENIK DONEO UPUTSTVO ZA IZRADU I OBJAVLJIVANJE INFORMATORA O RADU


Pravna baza Paragraf Lex

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić sugerisao je ministarstvima da ažurnije objavljuju informacije o radu, posebno informacije o raspolaganju javnim sredstvima i da se prema toj obavezi odnose mnogo odgovornije.

U postupku pregleda poverenik je utvrdio da dva ministarstva, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na svojoj internet prezentaciji nisu imala objavljene informatore o radu i uputio im pismeno upozorenje nakon čega su u kratkom roku ministarstva izradila i objavila informatore o radu, navodi se u saopštenju.

Svim ministarstvima, izuzev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čiji Informator je bio ažuran i sadržajan, upućene su sugestije za unapređenje sadržaja.

Poverenik je u periodu od kraja septembra 2014. godine do 12. novembra 2014. godine izvršio pregled usklađenosti informatora o radu sa zakonom, odnosno Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu koje je Poverenik doneo na osnovu zakona.

"Iz mnoštva problema po svom značaju se izdvaja neprikazivanje podataka o budžetu i javnim nabavkama, dakle informacija koje su veoma često i apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti a čije je objavljivanje obaveza na kojoj Poverenik insistira", navodi se u saopštenju.

Podatke ni o odobrenom budžetu za tekuću godinu, ni o njegovoj realizaciji, kako se navodi, nisu objavili Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo kulture i informisanja.

Odobreni budžet za tekuću godinu, ali ne i podatke o njegovoj realizaciji, objavila su (nisu ispunili u potpunosti obavezu iz Uputstva), Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

S obzirom na to da dva pomenuta ministarstva nisu uopšte imala objavljene informatore, u trenutku kontrole potpune podatke o prihodima i rashodima za tekuću 2014. godinu nije bilo objavilo više od polovine od ukupnog broja ministarstava.

I sa podacima o javnim nabavkama za tekuću 2014 godinu, ministarstva su postupala na sličan način, kao i u vezi sa budžetom i samo njih osam postupilo je u skladu sa Uputstvom.

Podatke o javnim nabavkama, plan ili realizaciju javnih nabavki nije objavilo Ministarstvo finansija, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo rudarstva i energetike - objavilo samo realizovane javne nabavke bez plana.

Izvor: Tanjug