Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA IZMENE ZAKONA O ZVANIČNOJ STATISTICI: Republički zavod za statistiku traži izmene Zakona kako bi se obezbedio viši nivo nezavisnosti i jača koordinaciona uloga statistike u skladu sa evropskom regulativom o zvaničnoj statistici i evropskim kodeksom


O poboljšanju kvaliteta statističkih informacija, korišćenju svih raspoloživih izvora, o manjoj opterećenosti statistike, ali i istovremenom povećanju njene efikasnosti, razgovaralo se 25. oktobra 2016. godine na skupu "Zajednički put udružene države ka efikasnoj i održivoj saradnji".

U organizaciji Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije (PKS) ovaj prvi međuresorski sastanak treba da doprinese povezivanju državnih organa kako bi se na viši nivo podigao statistički informacioni sistem Srbije.

Direktor Zavoda, Miladin Kovačević, podsetio je da statistika, kao osnovna pretpostavka za donošenje određenih politika, planiranje i obaveštenje o svim relevantnim činjenicama, sada ulazi u novi fokus i da ima i veću odgovornost i nove izvore podataka.

"Tu su sada pre svega administrativni izvori podataka, klasična standardna statistička istraživanja, ali i privatni izvori, kao i novi vetar koji dolazi iz evropskih institucija i naš statistički sistem to mora da prati i da se prilagođava", rekao je Kovačević.

Prilagođavanje je potrebno, dodao je, i po zadacima koje podrazumevaju procesi pridruživanja EU, a za Srbiju je tu posebno bitno Poglavlje 18 koje se bavi statistikom, ali i ostala poglavlja gde statistika učestvuje time što obezbeđuje podatke.

On je dodao da je RZS inicirala promene Zakona o zvaničnoj statistici ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009), kako bi se obezbedio viši nivo nezavisnosti i jača koordinaciona uloga statistike u skladu sa evropskom regulativom o zvaničnoj statistici i evropskim kodeksom.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da se bez pouzdanih i objedinjenih baza koje su uporedive, ni privreda ni investitori ne mogu kvalitetno da planiraju i donose kvalitetne odluke, te bi, dodaje, i druge institucije u Srbiji trebale da funkcionišu kao RZS, koji je dosta unapredio svoj način poslovanja i uskladio ga sa EU standardima.

Inače, kako je naveo Kovačević, na skupu učestvuju predstavnici državnog, privatnog i nevladinog sektora, kao i akademskih institucija, a cilj je skupa da doprinese podizanju svesti o tome da su neophodni saradnja i prilagođavanje statistike u Srbiji evropskim standardima i strategiji razvoja statistike do 2020. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija