Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: U toku je izrada novog propisa, koji će se primenjivati od oktobra 2016. godine. Nova upisna politika na fakultete, uvođenje sufinansirajućih studenata, novi model po kome će država finansirati univerzitete, linearno umanjenje školarina, po grupama, zavisno od uspeha na studijama, novi sistem napredovanja kroz akademska zvanja


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, najavio je da bi novim propisima za studente trebalo da bude uvedeno standardno finansiranje kojim će, zavisno od uspeha, biti utvrđen i procenat novca koji država odvaja za nečije studiranje.

Ministar je rekao da se još traži pravi model, ali da je sigurno to da će svaki student znati koliko košta njegovo školovanje.

"Suma koja će se izdvajati ostaje ista, samo će ta sredstva biti drugačije raspodeljena", naveo je Verbić.

Već od oktobra 2016. godine biće mnogo teže stići do besplatnih studija, ali se vraća kategorija sufinansiranja, pa će se budžetska sredstva deliti na veći broj studenata i njihovih školarina.

Za studente je planirano linearno finansiranje - pa će neko plaćati deset odsto, a neko 90 odsto školarine, zavisno od uspeha na studijama. Biće i dalje onih, ali mnogo manje, koji ne plaćaju ništa.

Promene u finansijama mogu da očekuju i fakulteti. Očekuje se da najteža borba bude oko raspodele sredstava od školarina, jer je fakultet do sada od njih pokrivao deo materijalnih troškova i "pojačavao" fakultetske plate. Zato su, zavisno od broja akademaca i visine školarina, i profesorske plate veoma različite - od 80.000 pa i do nekoliko stotina hiljada dinara na pojedinim fakultetima.

Razmišlja se o uvođenju platnih razreda, ali će se prilikom izrade modela finansiranja paziti na specifičnost svih fakulteta. Neki upisuju mali broj, više troše na svakog studenta i to će svakako biti uzeto u obzir.

Država za jednog budžetskog studenta izdvaja znatno više nego što je školarina za samofinansirajuće studente. Budžet najviše koštaju studenti umetnosti - oko 700.000 dinara, dok je školarina do 200.000 dinara. Najmanja je razlika na društvenim fakultetima. Država u proseku po jednom budžetskom studentu troši godišnje 240.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija