Zastava Bosne i Hercegovine

NACRTI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU I O JAVNOM OKUPLJANJU: Predviđeno je da lokalne samouprave ubuduće određuju gde javni skup može biti održan, a da prekrašajno odgovaraju oni koji ugrožavaju tuđu bezbednost koristeći uređaje na daljinu. Kazne za taj prekršaj su od 150.000 dinara do 60 dana zatvora


Novinama u nacrtima zakona o javnom redu i miru i o javnom okupljanju je predviđeno da lokalne samouprave ubuduće određuju gde javni skup može biti održan, a da prekrašajno odgovaraju oni koji ugrožavaju tuđu bezbednost koristeći uređaje na daljinu.

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom redu i miru i Nacrta zakona o javnom okupljanju održana je 23. oktobra 2015. godine u novosadskoj policijskoj upravi, a o zakonskim rešenjima govorili su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

- Gradovima je prepušteno da svojim odlukama opredele prostor gde javni skup može biti održan. Ranije to nije bio slučaj i smatralo se da to ne treba biti prepušteno gradovima. Kroz raspravu ćemo videti da li je predlog prihvatljiv - rekla je Nataša Milidragović, pravni savetnik iz sekretarijata Ministrastva unutrašnjih poslova.

Prema njenim rečima, Nacrt zakona o javnom okupljanju je osavremenjen uz podršku stranih ekspereta, koji će u kasnijoj fazi izrade zakona takođe dati svoje mišljenje o svemu.

Istovremeno u Nacrtu zakona o javnom redu i miru svoje mesto pronašao je nov prekršaj, pa će ubuduće biti kažnjavani i oni koji ugrožavaju bezbednost upotrebljavajući uređaj na daljinu, odnosno uz pomoć letelica i drugih igračaka. Kazne za prekršaj su od 150.000 dinara do 60 dana zatvora.

Nacrti zakona će nakon javnih rasprava objedinjeno biti predati Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje. 

Izvor: Vebsajt Blic, S. A., 23.10.2015.
Naslov: Redakcija