Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU opredelila 222 miliona evra za projekte u Dunavskom regionu


Evropska unija (EU) će investirati oko 222 miliona evra u 13 zemalja Dunavskog regiona, između ostalog i u tri države izvan EU -Srbiju, BiH i Crnu Goru, a za projekte saradnje i podrške u Dunavskom regionu, saopštio je Informativni centar EU u Beogradu.

Od ukupnog iznosa, više od 202 miliona evra su sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) a 19,8 miliona evra je iz fonda Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za transnacionalne projekte u Dunavskom regionu.

Pospešivanje inovacija i preduzetništva, očuvanje prirodne i kulturne baštine Podunavlja, unapređenje povezanosti i podrška prelasku na privredu zasnovanu na maloj emisiji ugljenika biće u fokusu novog "Dunavskog transnacionalnog programa saradnje", koji je usvojen 20. avgusta 2015. godine.

Program će pružiti podršku transnacionalnim projektima saradnje u skladu sa prioritetima Strategije Evropske unije za Dunavski region (EUSDR).

Geografski fokus programa se poklapa sa oblašću koju pokriva Strategija i obuhvata regione devet zemalja članica EU (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Nemačka, Rumunija, Slovačka i Slovenija) i tri zemlje izvan EU (Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora).

Moldavija i Ukrajina će takođe moći da se kvalifikuju za program kada se bude uspostavilo finansiranje iz Evropskog instrumenta za susedstvo (ENI).

Prvi poziv za podnošenje predloga će biti objavljen u jesen 2015. godine, a događaj koji će obeležiti početak programa planiran je za 23. i 24. septembar u Budimpešti.

Okosnicu Dunavskog transnacionalnog programa čine četiri tematska prioriteta:

"Inovativan i društveno odgovoran Dunavski region: promovisanje inovacija, prenosa znanja i preduzetništva" i "Ekološki Dunavski region: očuvanje i upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom Dunavskog regiona".

Druga dva tematska prioritete su "Bolje povezan i energetski odgovoran Dunavski region: razvoj održivih i bezbednih prevoznih sistema, promovisanje energetske efikasnosti" i "Dunavski region sa dobrom upravom: podrška sprovođenju Dunavske strategije EU i unapređenje pravnih i političkih okvira za rešavanje glavnih društvenih izazova kao što su politike tržišta rada, obrazovni sistemi, demografske promene..."

Kancelarija za nacionalno ekonomsko planiranje u Budimpešti je postavljena za Upravni organ Dunavskog transnacionalnog programa. Aktivnosti projektnih partnera će se sufinansirati u iznosu do 84 odsto.

Cilj Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) je jačanje ekonomske i socijalne kohezije u Evropskoj uniji smanjenjem dispariteta među regionima. ERDF će investirati više od 199 milijardi evra u regione Evrope u periodu 2014. do 2020.

IPA pruža finansijsku i tehničku pomoć kao podršku reformama u pristupnim zemljama, koji podiže kapacitete tih zemalja što dovodi do progresivnih i pozitivnih razvoja u regionu.

Za period 2014. do 2020. godine IPA ima budžet od oko 11,7 milijardi evra, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.08.2015.