Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: U skladu sa Zakonom pravo na reklamaciju proizvoda kupci mogu ostvariti i bez fiskalnog računa, jer dokaz o kupovini može biti kopija računa, slip ukoliko je plaćeno karticom, odštampan izvod sa tekućeg računa na kojem se vidi da je izvršena trasankcija ili bar kod sa kutije proizvoda


Pravo na reklamaciju proizvoda kupci mogu ostvariti i bez fiskalnog računa jer Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon - dalje: Zakon) kaže da kao dokaz o izvršenoj kupovini mogu poslužiti i slip, kopija računa, izvod iz banke ili bar-kod.

Ipak, prava potrošača u Srbiji izgleda da su samo mrtvo slovo na papiru, o kojem se, i pored mnogo priče, malo zna. Tako je jedna od najčešćih obmana potrošača tvrdnja trgovaca da je bez fiskalnog računa nemoguće izvršiti zamenu robe.

- Pre 15 dana sam kupila haljinu, ali sam fiskalni račun bacila zajedno sa kesom. S obzirom na to da je postava na haljini bila pocepana i da sam to primetila tek sad sam haljinu htela da obučem, odlučila sam da odem u prodavnicu i pokušam da je zamenim. Međutim, prodavačica nije htela ni da čuje da mi zameni haljinu bez računa – kaže M.P. iz Niša.

Da je reč o jednom u nizu grubih kršenja prava potrošača potvrđuju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Zakon ne uslovljava reklamaciju posedovanjem računa, ali radi sigurnijeg ostvarivanja prava potrebno je da postoji neki dokaz da je kupovina obavljena kod tog trgovca. Dokaz o kupovini može biti kopija računa, slip ukoliko je plaćeno karticom, odštampan izvod s tekućeg računa na kojem se vidi da je izvršena trasankcija ili bar kod sa kutije – objasnili su iz Ministarstva.

Šta je potrebno za povraćaj novca ili zamenu robe:

  • Original fiskalnog računa potreban je da se povrati novac ili da se ostvari pravo na skuplji ili jeftiniji proizvod
  • Kopija fiskalnog računa, slip, izvod iz banke ili bar-kod dovoljni su kao dokaz za pravo na popravku ili zamenu robe iste vrednosti
  • Svaki trgovac mora da čuva kopiju fiskalne trake tri godine, a na njoj se može utvrditi dan i vreme kupovine
  • Svaki račun možete platiti sa više platežnih sredstava
Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 07.07.2016.
Naslov: Redakcija