Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Akcionim planom za Poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa EU, rok za izmene Ustava kraj 2017. godine. Biće promenjen način biranja članova Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji se više neće imenovati u Narodnoj skupštini RS


Srbiju 2017. godine sigurno čeka promena Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), a osim o nezavisnom pravosuđu, građani će na referendumu najverovatnije odlučivati o brisanju preambule o Kosovu i smanjenju broja poslanika.

Do ulaska u EU, Srbija će najmanje dva puta menjati Ustav. Već 2017. godine biće promenjen način biranja članova Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji se više neće imenovati u Narodnoj skupštini Republike Srbije, dok će na kraju procesa o pridruživanju EU građani na referendumu glasati o ulasku u Uniju.

Iz aktuelne vlasti navode da je predviđeno da se Ustav menja krajem sledeće godine, ali i da pravosuđe neće biti jedina tačka o kojoj ćemo se izjašnjavati.

- Od nas se traži i brisanje preambule o Kosovu i to će biti najteži posao za novu Vladu, jer za to treba obezbediti dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a zatim to overiti i na referendumu. Takođe, obećano je smanjenje broja poslanika, a Tomislav Nikolić se zalaže i za promenu načina biranja predsednika države. -

Za promenu Ustava neophodna je dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja bi sačinila predlog o kojem bi se potom građani izjasnili na referendumu. Matematički gledano, iza te inicijative trebalo bi da stoji 167 poslanika.

Izvor: Vebsajt Blic, Nataša Latković, 25.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija