Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE I DOPUNE ZAKONA O GLAVNOM GRADU: Predlog zakona sledeće nedelje ulazi u proceduru u Republičkoj Vladi, zajedno sa novim Zakonom o komunalnoj policiji


Izmene i dopune Zakona o glavnom gradu biće predložene sledeće nedelje, nakon toga će ući u proceduru u Republičkoj Vladi, kako bi na dnevni red Skupštine Srbije stigle tokom leta, najavio je gradski menadžer, Goran Vesić.

On je naglasio da Beograd mora da ima mnogo veće nadležnosti.

- Želimo da povećamo nadležnosti u određenim oblastima kao što je to katastar. Preuzećemo i potpunu nadležnost kada su u pitanju vode, s tim što nećemo morati da imamo svoje preduzeće već će "Srbijavode" za nas obavljati deo posla. Isto je i sa šumama u koje želimo da investiramo, ali i biramo direktore predškolskih ustanova i osnovnih škola tako što će ubuduće Grad Beograd imenovati većinu članova školskih odbora - rekao je Vesić.

Plan je i da Grad preuzme i čitav niz inspekcija, od sanitarne do turističke, ali i nadležnosti u ekologiji i saobraćaju.

Novim Statutom grada Beogradaće se izvršiti decentralizacija grada, podelom u dve zone, gradsku i prigradsku. Gradske opštine će biti više centralizovane, dok će prigradske dobiti veća ovlašćenja.

Izmenama Zakona su predviđene uštede, kroz smanjenje broja odbornika. Umesto 110 u gradskoj skupštini biće 65 odbornika, a oko 40 odsto manje odbornika u opštinama i članova opštinskih veća. Istovremeno sa izmenom Zakona o glavnom gradu ići će i novi Zakon o komunalnoj policiji, koji će omogućiti da u ovoj godini bude zaposleno 800 novih komunalnih policajaca.

Izvor: Vebsajt Beoinfo, 25.06.2015.