Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBJAVLJEN NACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Javna rasprava sprovodiće se u periodu od 26. juna 2015. godine do 1. jula 2016. godine


Ministarstvo pravde objavilo je Nacrt Građanskog zakonika.

Javna rasprava o Nacrtu zakonika sprovodiće se u periodu od 26. juna 2015. godine do 1. jula 2016. godine.

Učesnici u javnoj raspravi će svoje primedbe, predloge i sugestije, u vreme trajanja javne rasprave dostavljati Ministarstvu pravde, putem elektronske pošte na e-mail: građanski.zakonik@mpravde.gov.rs ili poštom na adresu Ministarstvo pravde, sa naznakom "Za Nacrt Građanskog zakonika", 11000 Beograd, ulica Nemanjina 22-26.

Građanski zakonik će definisati kako ugovorne odnose, tako i stvarna prava, porodične i nasledne odnose, dok su u uvodnom delu date definicije najbitnijih pravnih pojmova kao što su pravna i fizička lica, autonomija volje, ravnopravnost i druge opšte i posebne pravne odrednice.

Javna rasprava će se sprovesti u više gradova Srbije, putem okruglih stolova, tribina, debata... a na njima će se stručnjaci izjašnjavati o nekim novim predlozima za srpsko pravo, kao što su surogat materinstvo, alimentacioni fondovi za izdržavanje dece, načelnoj zabrani fizičkog kažnjavanja dece, izjednačavanju crkvenih i građanskih brakova i drugim temama.

Nacrt ima oko 2.750 članova, od kojih je 400 dato alternativno.

Sastoji se iz pet celina koje čine opšti deo, obligacioni odnosi, stvarno pravo, porodični odnosi i nasleđivanje.

Očekuje se da kada, posle javne rasprave, novi građanski zakonik bude stupio na snagu, prestane važenje čak 12 zakona.

Nacrt Građanskog zakonika možete pogledati ovde. (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 25.06.2015.