Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PRIVATIZACIJI OSTAVLJA PROSTOR ZA KORUPTIVNE RADNJE I PRANJE NOVCA


Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić ocenila je da Nacrt zakona o provatizaciji predstavlja određeni napredak u odnosu na postojeći, ali da postoji još dosta prostora za izmene, te da će o svim njegovim lošim aspektima taj savet obavestiti Vladu Srbije.

Vasilićeva, naime, smatra da Nacrt zakona o privatizaciji "ostavlja prostor za koruptivne radnje i pranje novca".

"Ovaj predlog nema odredbe kojima bi se omogućila kontrola pranja novca, što znači da će opet postojati mogućnost pojave Šarića i ostalih", rekla je ona agenciji Tanjug.

Navela je i da ponovo ostaje "nepokrivena" kontrola izvršenja ugovora nakon privatizacije, što je Savetu bilo najproblematičnije u radu na brojnim predmetima.

"Ta kontrola mora biti jako dobro regulisana tako da ne može Agencija za privatizaciju da ostavlja deset rokova za ispunjenje ugovora. Na kraju se i ne izvrši ugovor, firma ode u stečaj, a to može da se desi i nakon usvajanja ovog zakona", tvrdi ona.

Vasilićeva je dodala da se prostor za korupciju ostavlja i formiranjem raznih komisija u okviru Ministarstva privrede kojima se daju određene nadležnosti, što takođe može da dovede do korupcije.

Nacrtom zakona je, kako je navela, predviđeno da predmet privatizacije može biti poljoprivredno zemljište u društvenoj svojini.

"I to nije problem. Loše rešenje je to što je sada predviđeno da prodaja poljoprivrednog zemljišta može da se vrši i neposrednom pogodbom izuzetno. Mi se plašimo da će neposredna pogodba biti uobičajena jer je ona vezana za opšti i strateški interes, a nigde nije rečeno šta je to strateški i opšti intreres", precizirala je.

Vasilićeva je dodala da to znači da će ljudi, koji će odlučivati kako će se prodavati zemlja, imati preveliku moć u svojim rukama.

Najavila je i da će Savet ponovo pisati svoje primedbe na ovaj nacrt zakona i da će o svim njegovim lošim aspektima detaljno upozoriti Vladu Srbije.

Ona je zaključila da novi zakon predstavlja određeni napredak u odnosu na stari, ali da postoji još dosta prostora za izmene.

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je ranije da je cilj novog zakona o privatizaciji da se na efikasan i fer način po tržišnim uslovima okonča privatizacija državnih i društvenih firmi do decembra 2016.godine.

U Srbiji je već počela javna rasprava o Nacrtu zakona o privatizaciji i stečaju.

Izvor: Tanjug, 25.6.2014.