Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, u okviru projekta koji stipendira strane studente, raspisalo konkurs u kojem se od kandidata traži uverenje da nisu HIV pozitivni. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti navodi da se na ovaj način krši Zakon, zbog čega će preporučiti Ministarstvu da izmeni tekst konkursa i izuzme ovaj uslov


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u okviru projekta "Svet u Srbiji", koji stipendira strane studente željne da dođu u Srbiju i nauče srpski jezik, raspisalo konkurs u kojem se od kandidata traži uverenje da nisu HIV pozitivni. Na taj način je izvršilo akt diskriminacije prema studentima sa HIV-om, zbog čega je reagovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

Projekat "Svet u Srbiji" se već šest godina obavlja pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, ali pokazao je da Srbija baš i nije uređen deo tog sveta i to jednom krajnje neprosvećenom odredbom u kojoj se od kandidata zahteva da dostavi lekarsko uverenje da ne boluje od neke zarazne bolesti (uključujući i HIV).

Tačan zahtev Ministarstva kaže da "kandidat mora da poseduje lekarsko uverenje ne starije od šest meseci kojim se potvrđuje da ne boluje od neke zarazne bolesti (uključujući i HIV test)". Kako su rekli u Ministarstvu takva odredba postoji već šest godina, koliko se i sprovodi projekat pod ovim nazivom.

Ovim potezom je načinjen akt diskriminacije, zbog čega se oglasila i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

- Ovim uslovom se krše odredbe Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 22/2009). S obzirom na to da takav zahtev ne može biti konkursni uslov, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti će preporučiti organu javne vlasti, u ovom slučaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da izmeni tekst konkursa i izuzme ovaj uslov - navode iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Oni napominju i da im nije pristigla nijedna pritužba na ovaj konkurs, a podsećaju da Poverenik ne postupa po službenoj dužnosti, pa građanke i građani moraju sami da podnesu pritužbu, ukoliko smatraju da su diskriminisani.

U AS Centru, koji osnažuje mlade ljude koji žive sa HIV-om, kažu da su tokom prethodnih dana razgovarali sa drugim organizacijma o ovom pitanju i da će ono biti rešavano u narednim danima.

- Inače, prethodnih godina Poverenik je postupao po velikom broju pritužbi koje se odnose na diskriminaciju po osnovu zdravstvenog stanja, gde spadaju i osobe koje žive sa HIV-om. Ova grupa ljudi predstavlja jednu od najviše marginalizovanih i stigmatizovanih društvenih grupa u Srbiji, a to dovodi do njihove izolacije i diskriminacije - kažu iz kancelarije Poverenice.

- Kada govorimo o diskriminaciji osoba koje žive sa HIV-om, izdvojili bismo slučaj kada je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, postupajući po pritužbi jedne NVO protiv jednog doma zdravlja, utvrdila diskriminaciju i dala preporuke Ministarstvu zdravlja da se podaci o HIV statusu ne upisuju van rubrika koje su za to predviđene u medicinskoj dokumentaciji. Neretko su se tako osetljive informacije upisivale na prednjoj strani kartona, crvenom bojom, krupnim slovima i sa uzvičnikom. Poverenica je ukazala da ovakav način upisivanja HIV statusa predstavlja kršenje antidiskriminacionih propisa i dovodi do dalje stigmatizacije osoba koje žive sa HIV-om. Pored toga, Poverenica je preporučila da se zaposlenima u tom domu zdravlja obezbedi edukacija o HIV/AIDS-u i da ubuduće postupaju u skladu sa antidiskriminacionim zakonima - kažu iz kancelarije Poverenice.

Takođe, Ministarstvu zdravlja je preporučeno da izda obavezno uputstvo svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji da podatke o HIV statusu pacijenata i pacijentkinja ne upisuju van rubrike koja je za to predviđena u dokumentaciji. Ukoliko su podaci o HIV statusu od značaja za medicinski tretman, oni treba da budu upisani u rubriku koja je predviđena za upisivanje dijagnoza istom veličinom i bojom slova kao što se upisuju i ostale dijagnoze i stanja od značaja za medicinski postupak.

Izvor: Vebsajt 24 sata, P. Paunović, 24.05.2016.
Naslov: Redakcija