Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Izvršni poverioci takozvanih "starih izvršnih predmeta" dužni su da se u roku do 1. jula 2016. godine izjasne o tome da li su voljni da izvršenje sprovede sud ili javni izvršitelj, u suprotnom izvršni postupak se obustavlja. Izvršitelji će sprovoditi sva izvršenja koja su dosad bila u nadležnosti suda, izuzev onih u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad, za šta je i dalje zadužen sud


Od početka rada profesionalnih izvršitelja, pre četiri godine, rešeno je 543.056 predmeta, dok je dužina postupka sa više godina skraćena u proseku na nekoliko meseci.

Kako je istakla predsednica Komore izvršitelja, Aleksandra Trešnjev, na osnovu analize 205 izvršitelja, u prošloj godini napravljen je najbolji rezultat od uvođenja te profesije.

"Samo u 2015. godini rešeno je 318.040 predmeta, što predstavlja za 40 odsto veći procenat uspešnosti u rešavanju predmeta nego u prethodne tri godine", podvukla je Trešnjev.

Prema njenim rečima u znatnoj meri je ubrzan i postupak izvršenja.

"Profesija je uvedena nakon sveobuhvatne analize rađene od 2006. do 2009. koja je pokazala veoma loše rezulate u izvršnoj materiji i veoma dug postupak u okviru kojeg se moglo ostvariti potraživanje. Postupak je znatno skraćen i u proseku traje između tri do šest meseci otkako je izvršitelj dobio rešenje o izvršenju", rekla je Trešnjev.

Ona je ocenila da to u velikoj meri olakšava pristup i mogućnost izvršnim poveriocima da ostvare svoje potraživanje.

Kada je reč o novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015), koji će stupiti na snagu 1. jula 2016. godina, Trešnjev je dodala da je njegov cilj da se reši veliki broj nagomilanih starih predmeta u sudovima i da su u tu svrhu i stvoreni određeni instrumenti.

"Da li će zaista doći do prenosa predmeta ka izvršiteljima ili će predmeti ostati u sudu, u skladu sa izborom poverilaca, to ćemo videti nakon isteka perioda u okviru kojeg poverioci mogu da se izjasne", rekla je Trešnjev.

Ona je istakla i da je zakonodavac predvideo znatno složeniji sistem pravnih lekova i sredstava i da će morati da se sačeka da praksa pokaže u kojoj će meri oni usporiti postupak izvršenja.

"Izvesno je da možemo da kažemo da će postupak izvršenja biti unekoliko usporen nego što je u ovom trenutku", zaključila je Trešnjev.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.05.2016.
Naslov: Redakcija