Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Izmene Zakona o privatizaciji: Produžetak roka za privatizaciju 40 preduzeća do 31. oktobra 2015. godine


Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Željko Sertić, zatražio je od poslanika u Skupštini Srbije da podrže izmene Zakona o privatizaciji, koje, između ostalog, predviđaju da se za 40 preduzeća odloži rok za privatizaciju do 31. oktobra 2015. godine.

Sertić je, obrazlažući u parlamentu izmene pomenutog dokumenta, naveo da će ta preduzeća nakon 31. oktobra biti prodata, dobiti strateškog partnera ili će otići u stečaj.

On je od poslanika zatražio saglasnost za to da se za 17 preduzeća u roku do godinu dana zaštite od prinudne naplate, ističući da je reč o spisku malog broja firmi koji je usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom.

Od 2009. godine u našoj zemlji nije obavljena nijedna privatizacija, podsetio je ministar i dodao da na taj proces trenutno čeka 526 preduzeća, od čega će se do 1. jula rešiti situacija za njih 338.

Sertić je objasnio da će najveći broj od 188 preduzeća koja ostaju nakon 1. jula morati da prođe kroz ozbiljne promene, a jedan deo kroz stečaj, uz napomenu da je država obezbedila 16 milijardi dinara kako bi svi koji budu ostali bez posla u ovom postupku mogli da podmire svoje obaveze.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 25.05.2015.