Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Srbija dobija prvu bazu nezakonito izgrađenih objekata, koja će sadržati precizne podatke o strukturi i nameni objekata, odnosno da li se radi o stambenim i porodičnim ili o proizvodnim i komercijalnim objektima. Onaj čiji objekat ne uđe u novu bazu podataka nelegalno izgrađenih objekata, neće moći ni da ga legalizuje


Srbija će posle 30 godina dobiti registar nelegalno izgrađenih objekata.

Do sada je popisano milion i šeststo hiljada, a procenjuje se da ih ima čak dva miliona i 200 hiljada.

Onaj čiji objekat ne uđe u novu bazu podataka nelegalno izgrađenih objekata, neće moći ni da ga legalizuje.

Baza podataka sadržaće precizne podatke o strukturi i nameni objekata, odnosno da li se radi o stambenim i porodičnim ili o proizvodnim i komercijalnim objektima. Prema dosadašnjem popisu, najviše je porodičnih stambenih jedinica.

"Mi smo napravili bazu na uzorku od milion popisanih objekata, ali ne zaboravimo da smo mi objavili podatak, da je u Srbiji u prethodna 2 meseca, popisano milion i 600 hiljada nezakonito izgrađenih objekata, i neki podaci govore da ćemo konačno u Srbiji utvrditi da postoji 2 miliona i 200 hiljada nezakonito izgrađenih objekata", rekla je Darinka Đuran iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Opštine su do Nove godine popisale samo 500.000 objekata. Zbog toga su angažovani ljudi iz Ministarstva a čak je i pomoćnica ministra išla na teren, pa je za 50 dana, u saradnji sa lokalnim samoupravama, popisano čak milion objekata. Lokalne samouprave sada imaju kvote koje moraju da ispune, a problem je što Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015) ne predviđa kazne za neispunjenje kvota.

"Mi smo odlučili da javno obelodanjujemo podatke na sajtu, i da javno objavimo koji je to predsednik opštine, gradonačelnik, koji je to grad i opština koji su najbolji, koji izvršavaju kvote, kako je to država rekla, i koji su oni koji ipak ne izvršavaju svoje Zakonom predviđene obaveze", dodala je ona.

U lokalnim samoupravama moraju da shvate da će na osnovu legalizacije objekata moći da ostvare ozbiljne prihode koje će moći da ulažu u dalji razvoj infrastrukture.

Izvor: Vebsajt B92, 24.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija