Zastava Bosne i Hercegovine

PROBLEM PRODAJE ELEKTRIČNIH APARATA BEZ OBEZBEĐENOG SERVISA I REZERVNIH DELOVA: Bela tehnika i uređaji koji se prodaju na tržištu bez oznake AAA nisu bezbedni za upotrebu niti njihov kvalitet odgovara evropskim standardima. Procena je da čak na 70 odsto električnih aparata koji se uvezu nije plaćena eko-taksa, što znači da ih inspekcija nema u registru i ne podležu kontroli


Bela tehnika i uređaji koji se prodaju na tržištu bez oznake AAA (tri slova A koja grafički čine trougao) nisu bezbedni za upotrebu niti njihov kvalitet odgovara evropskim standardima.

Ova domaća oznaka koja je pandan evropskom znaku CE trebalo bi da se nalazi na svim uređajima koji se na tržištu prodaju legalno i prošli su neophodne kontrole.

Evropska unija nedavno je donirala oko 4,5 miliona evra za kupovinu opreme za domaće laboratorije koje bi ubuduće trebalo da ispituju kvalitet uređaja na domaćem tržištu.

Ovo će svakako biti značajno jer, prema istraživanju stanje na tržištu bele tehnike i dalje je loše. Osim u legalnim prodavnicama, bela tehnika se i dalje može nabaviti na buvljacima, ulicama, preko interneta i neproverenih sajtova...

Prema rečima dobro upućenih u ovaj deo tržišta, legalni prodavci se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom. Procena je da čak na 70 odsto električnih aparata koji se uvezu nije plaćena eko-taksa. Ako uvoznik ne prijavi aparate koje je uvezao, inspekcija ga nema u registru i samim tim ne podleže kontroli.

Proizvodi koji prave najveću pometnju na tržištu dolaze iz instant firmi koje traju nekoliko meseci, maksimalno godinu-dve. Pojave se na tržištu, rasprodaju uvezenu robu iz Kine po tržišnim centrima, preko interneta ili na buvljacima bez obezbeđenog servisa i rezervnih delova. Princip poslovanja ovakvih prodavaca je "prodaj i nestani", a kupci nasedaju vodeći se značajno nižom cenom.

Najviše loših aparata ima među malim kućnim uređajima za koje ne postoje rezervni delovi.

– Najveća odgovornost je na trgovcima i maloprodajama koje ulistavaju brendove koji nemaju proverene servisne mreže. Najgori slučajevi su kada krajnji potrošač kupi takav uređaj, a trgovac i uvoznik propadnu, pa nema gde ni da reklamira proizvod. Ima i slučajeva da se kupci aparata nekih "no nejm" brendova obraćaju legalnim servisima poznatih proizvođača, tvrdeći da su im trgovci prilikom prodaje naveli da je to njihov ovlašćeni servis.

Srbija i dalje ima problem nekontrolisanog uvoza polovnih aparata iz zapadne Evrope. Ovi uređaji se uvoze na ime fizičkih lica kao aparati za ličnu upotrebu, bez plaćanja eko-taksi. Zatim se prodaju dalje kupcima. Ovi aparati nemaju obezbeđenu postprodajnu podršku (servis, rezervne delove). Reč je o aparatima koji su bili predviđeni za bacanje, ali se vlasnicima iz zemalja EU više isplatilo da ih daju besplatno nego da plate uništavanje i recikliranje starog aparata, koje je tamo obavezno.

Ima slučajeva da neki od starih aparata sadrže materijale za koje je u međuvremenu utvrđeno da su štetni za njihove korisnike ili okolinu i zabranjeni su pravilnicima EU i Srbije, ali se ipak uvoze među starim aparatima.

Bliži se leto i sezona povećane prodaje klima-uređaja. Prodavci kažu da je kod nas i dalje moguće kupiti nove aparate sa gasom R22. Freon R22 je gas koji je izuzetno štetan po ozonski omotač i po zdravlje ljudi. On je pod zabranom korišćenja u svim zemljama Evropske unije od 2010. godine, a pod zabranom proizvodnje od 2000. godine.

Nažalost, klima-uređaji sa ovim gasom bez problema se i danas prodaju u maloprodajama u Srbiji. Proizvodnja klima sa ovim gasom je oko 30 odsto jeftinija od klime sa ekološkim gasom svih renomiranih proizvođača. Kupci se, zbog niže cene, odlučuju za te aparate jer nisu informisani o njihovoj štetnosti, trgovci im ne skreću pažnju, a na klimu gledaju kao na sezonski aparat koji će koristiti nekoliko letnjih meseci i ne žele da izdvoje previše novca. I u ovom slučaju je velika odgovornost na trgovcima koji takve aparate uvrste u svoj asortiman – kažu naši sagovornici sa tržišta bele tehnike.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, Ivana Albunović, 23.04.2017.
Naslov: Redakcija