Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA PLENARNA SEDNICA NACIONALNOG KONVENTA O EVROPSKOJ UNIJI: U narednom periodu očekuje se usvajanje novih pregovaračkih pozicija, obavljene su konsultacije za pregovaračke pozicije za poglavlja 27 - životna sredina i poglavlje 12 - bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, sredinom 2017. godine očekuje se prvi Izveštaj o sprovođenju aktivnosti iz oblasti vladavine prava


Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Vladimir Marinković učestvovao je na Četvrtom plenarnom zasedanju Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Narodnoj skupštini, na kojem je bilo reči o ostvarenim rezultatima i planovima za naredni period u procesu pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Marinković je istakao da se dosadašnja četvorogodišnja saradnja državnih organa sa organizacijama civilnog društva, članicama Nacionalnog konventa, pokazala kao izuzetno efikasan mehanizam za razumevanje i informisanje široke javnosti o procesu evropskih integracija. Dodao je da je Nacionalni konvent, kroz svoju konsultativnu ulogu, dao i značajan doprinos radu, kako nadležnih odbora Narodne skupštine, tako i Parlamenta uopšte i da predstavlja jasnu, dobru i kvalitetnu logističku podršku državnim institucijama za što bolje pozicioniranje Srbije u pregovaračkom procesu.

Marinković je iskoristio priliku i da skrene pažnju na ulogu Parlamenta u procesu evrointegracija Srbije, ističući da je usvajanjem Rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji postignut ne samo politički i društveni konsenzus o strukturi i dinamici vođenja pregovora, već su se dala i jasna ovlašćenja radnim telima, pre svega Odboru za evropske integracije, za učešće u formiranju pregovaračkih pozicija Srbije sa Evropskom unijom.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović istakla je da evropske integracije nisu samo spoljnopolitička odluka, već mehanizam unutrašnjeg razvoja i prosperiteta Srbije. Ukazala je na to da je podrška Nacionalnog konventa od izuzetnog značaja i naglasila potrebu da, posebno u vremenima krize Evropske unije, organizacije civilnog društva i država treba zajedničkim snagama da nastave da rade na promociji koristi od članstva u Evropskoj uniji, kako bi se zadržao put stabilnosti i razvoja.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević istakla je da je Nacionalni konvent važan segment kontrolnog mehanizma u pregovaračkom procesu i dodala da je u prethodnom periodu ostvarena izuzetno dobra saradnja, kroz analitičku podršku i praćenje sprovođenja preuzetih obaveza, pre svega u oblasti vladavine prava. Miščević je najavila da se u narednom periodu očekuje usvajanje novih pregovaračkih pozicija, da su obavljene konsultacija za pregovaračke pozicije za poglavlja 27 - životna sredina i poglavlje 12 - bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, kao i to da se sredinom godine očekuje prvi Izveštaj o sprovođenju aktivnosti iz oblasti vladavine prava.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović zahvalila se na podršci svim relevantnim činiocima koji su omogućili da Nacionalni konvent postane deo formalne procedure kreiranja pregovaračkih pozicija Srbije sa Evropskom unijom i naglasila da će, kao i do sada, nastaviti da bude pouzdan partner institucijama u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 25.04.2017.
Naslov: Redakcija