Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Uspostavljena procedura za obaveštavanje Veća o političkom i drugom nedozvoljenom uticaju na rad javnog tužilaštva. Nosioci javnotužilačke funkcije ubuduće mogu povereniku za samostalnost ukazivati na postupke kojima se, po njihovom uverenju, ugrožava samostalnost javnog tužilaštva i profesionalni integritet nosilaca javnotužilačke funkcije


Akcionim planom za Poglavlje 23. u tački 1.1.5.2. predviđeno je propisivanje jasne procedure javnog reagovanja Državnog veća tužilaca u slučajevima političkog uticaja na rad javnog tužilaštva.

Radi primene Akcionog plana za poglavlje 23. Veće je izmenilo Poslovnik o radu Državnog veća tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 29/2017) i, pored ostalog, predvidelo da o postojanju političkog ili drugog nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužilaštva Veće obaveštava zamenik predsednika Veća, koji u tom slučaju postupa kao poverenik za samostalnost. Način rada zamenika predsednika Veća u svojstvu poverenika za samostalnost bliže je uređen odlukom Državnog veća tužilaca A.br.393/17 od 07.04.2017. godine.

Na sednici Veća održanoj 23.3.2017. godine, izabran je zamenik predsednika Državnog veća tužilaca, koji samim tim u slučajevima političkog i drugog nedozvoljenog uticaja postupa kao poverenik za samostalnost.

S obzirom na to, da je uspostavljena procedura za obaveštavanje Veća o političkom i drugom nedozvoljenom uticaju na rad javnog tužilaštva, nosioci javnotužilačke funkcije ubuduće mogu povereniku za samostalnost ukazivati na postupke kojima se, po njihovom uverenju, ugrožava samostalnost javnog tužilaštva i profesionalni integritet nosilaca javnotužilačke funkcije. Prema ukazanoj potrebi, postupci ugrožavanja samostalnosti i integriteta mogu da budu svrstani i u poverljive spise u zavisnosti od mogućeg stepena ugrožavanja ili karaktera eventualnog nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužilaštva.

Potrebno je da javni tužioci, osnovnih, viših, javnih tužilaštava posebne nadležnosti i apelacionih javnih tužilaštva sa ovim dopisom upoznaju sve nosioce javnotužilačke funkcije.

Izvor: Vebsajt Državno veće tužilaca, 25.04.2017.
Naslov: Redakcija