Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UDŽBENICIMA: Izdavaču je zabranjeno da učini, a predškolskoj ustanovi, školi i zaposlenom da primi svaku donaciju, poklon ili reprezentaciju, učinjenu na neposredan ili posredan način, u bilo kom iznosu ili obliku. Ukoliko se izbor udžbenika ne sprovede po Zakonu, odnosno ako škola i nastavnici prime poklon ili donaciju izdavača, predviđene su kazne od 100.000 do milion dinara


"Klet", "Eduka" i "Novi logos", svi u krajnjem vlasništvu nemačkog "Kleta", osvojili su najveći deo tržišta udžbenika za osnovne škole na konkursu čije rezultate je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Za većinu predmeta, posebno za niže razrede, ove tri izdavačke kuće samo menjaju mesta na prve tri pozicije.

A dok je Ministarstvo zbrajalo rezultate odabira udžbenika u školama, u Agenciji za borbu protiv korupcije održan je sastanak na kome je upozoreno na čitav niz prijava korupcije prilikom biranja đačkih knjiga. Izdavači direktorima i nastavnicima nude laptopove, seminare, procente od prodaje... Sklapaju se i tajni ugovori da će škole u naredne tri godine koristiti knjige određenih izdavača, koji, zauzvrat, ne štede časteći direktore ili nastavnike.

Prosvetnoj inspekciji dostavljen je spisak tridesetak škola kojima su izdavači nudili novac i nastavna sredstva za kupovinu njihovih izdanja. Naime, Ministarstvo je poslalo dopis školama u kojem se traži da škole sa izdavačima raskinu sve ugovore kojima su se obavezale da će u narednim godinama koristiti njihove knjige, a zauzvrat dobiti tablet-računare. Došlo se do broja od oko 500 škola koje su sklopile pa raskinule ovakve protivzakonite ugovore.

Pre ovog konkursa postojalo je 78 licenciranih izdavača udžbenika, a na konkurs se prijavilo njih oko 30, kažu u Ministarstvu. Posle odabira udžbenika u školama, svi su dužni da donesu menice na deset miliona dinara, nakon čega će, početkom maja 2016. godine, da bude formiran Katalog udžbenika u kome se očekuje manje od 30 izdavača.

Da korupcija vlada pri izboru udžbenika, potvrđuje i prof. dr Mićo Mitrović, profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Pojedine izdavačke kuće imaju ceo mehanizam korupcije. Neverovatno je koliko predstavnici izdavačkih kuća vuku direktore i nastavnike za rukav, nude, podmićuju. I onima koji bi pošteno da biraju teško je da se odupru tolikim pritiscima - tvrdi prof. dr Mitrović. - Već 30 godina organizujem takmičenja iz matematike, vodim decu na olimpijade, tako da poznajem većinu nastavnika fizike širom Srbije. Oni su mi pričali razne primere iz svojih škola.

Da korupcije i zloupotreba ima, svesni su i u Ministarstvu, ali kažu da se tržište polako stabilizuje. Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra, objašnjava da su sve prijave sumnjivog odabira udžbenika slali Agenciji za borbu protiv korpucije.

- Dobili smo informaciju da su nezakoniti ugovori o dodeli tableta nastavnicima raskinuti. Naša informacije bila je da su takvi ugovori sklopljeni u 105 škola, a Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila je da je reč o više od 500 škola - otkriva Šuvakov.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 25.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija