Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON ZA ADMINISTRATIVNO PENZIONISANJE SUDIJA: Stvaranje uslova za rad zainteresovanih sudija u kosovskom pravosuđu


Srbija sprema zakon za administrativno penzionisanje sudija kako bi se zainteresovanim sudijama iz Srbije za rad u kosovskom pravosuđu omogućilo da budu izabrani u tamošnjim institucijama, rekao je danas predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević.

Tužilački i Sudski saveti Kosova objavili su na sajtu konkurse za 15 tužilaca i 48 sudija prema sporazumu o pravosuđu koji je postignut u februaru u Briselu. Za razliku od tužilaca, konkursi za sudije rezervisani su, kako se navodi, za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu.

Milojević je na konferenciji za novinare naglasio da će se raspoređivanje srpskih sudija u kosovske sudove odvijati po principu dobrovoljnosti i da ko ne želi da se integriše u kosovski sistem ostaje sudija u Srbiji.

"Znam da se priprema zakon o administrativnom penzionisanju sudija, tako da će ko bude želeo biti penzionisan", rekao je Milojević.

Sudije koje budu otišle na Kosovo sudiće po tamošnjim zakonima i dobijaće platu najverovatnije od Euleksa, napomenuo je on.

Predsednik VS S je napomenuo da prema sporazumu oko 70 sudija iz Srbije treba da ode u sudove redovne nadležnosti na Kosovu i još desetak u prekršajne sudove.
Prema njegovim saznanjima, kako je naveo, od 1999. godine na Kosovu ima 36 sudija koje ne rade.

Konkurs je raspisan za "glavnog državnog tužioca, tužioce u kancelarijama Apelacionog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva, devet tužilaca u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici i tri tužioca u Prištini, Uroševcu i Gnjilanu".

Za razliku od tužilaca, konkursi za sudije rezervisani su, kako se navodi, za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu i to za: dvoje sudija Vrhovnog suda Kosova, šest sudija Apelacionog suda i to za jednog u Prištini i za pet u Mitrovici, i 40 sudija Osnovnih sudova u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Uroševcu i Mitrovici.

U Prištini konkurs je raspisan za četiri sudije Osnovnog suda, dvoje sudija u Gračanici i jednog u Lipljanu, zatim za jednog sudiju u Dragašu, u ogranku Osnovnog suda u Prizrenu.

Konkurs je raspisan i za dvoje sudija u Osnovnom sudu u Gnjilanu, za po jednog u ograncima tog suda u Kamenici i Vitini i za dvoje sudija u Novom Brdu, kao i za dvoje sudija u Štrpcu, ogranku Osnovnog suda u Uroševcu.

U Mitrovici konkurs je raspisan za 20 sudija Osnovnog suda u tom gradu i za po dvoje sudija u Leposaviću i Zubinom Potoku, stoji u konkursu.

Konkurs za tužioce i sudije otvoren je do 25. maja, a prijave se mogu podneti Tužilačkom savetu Kosova, Sekretarijatu Sudskog saveta Kosova ili Kancelariji Euleksa na Kosovu.

Sporazumom je dogovoreno da se formiraju jedan Osnovni sud i jedno Osnovno tužilaštvo za oba dela Mitrovice, za Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, kao i za opštine sa albanskom većinom Vučitrn i Srbica.

Osnovni sud će imati četiri odeljenja u Zubinom Potoku, Leposaviću, Srbici i Vučitrnu, a predsednik Osnovnog suda biće Srbin sa Kosova.

Izvor: Tanjug, 25.03.2015.