Zastava Bosne i Hercegovine

MMF TRAŽI OD VLADE RS HITNU REFORMU PENZIONOG SISTEMA: PREDLOG ZA ŽENE DO 63, ODNOSNO 64 GODINE STAROSTI, A ZA MUŠKARCE 66 GODINA


U igri su dva modela penzione reforme.

PRVI MODEL - žene će raditi do 63. godine. Zbog neodrživog sistema po kom se penzije isplaćuju danas, odnosno činjenice da se za ove namene sve više zahvata para iz budžeta, hitnu penzijsku reformu od Vlade traži i MMF. Ministar finansija nedavno je najavio i moguć pravac promena.

  • “Ukoliko bi se starosna granica od 2015. podigla sa 60 na 63 godine, to bi bilo u periodu od šest godina, odnosno godišnje bi se ta granica podizala za po šest meseci”,rekao je ministar finansija Lazar Krstić.

DRUGI MODEL - po kom bi muškarci do pune penzije radili do 66, a žene do 64. godine.

Izvesno je i da će onima koji ne ispunjavaju oba uslova za penzionisanje, penzije biti umanjivane.

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, kaže da je Srbija negativni evropski rekorder po učešću rashoda za penzije u BDP od 13 odsto i da su reforme jednostavno neophodne.

  • “Prioritet je uvođenje aktuarskih penala od oko šest odsto za svaku godinu prevremenog penzionisanja. Razlog je činjenica da se 70 odsto muškaraca i 50 odsto žena penzioniše pre regularne dobi od 65, odnosno 60 godina “, kaže Altiparmakov.

Ekonomista Zoran Popov smatra da bi trebalo uvesti i nagrade za one koji hoće da rade duže nego što zakon propisuje.

“Penzionisanje treba usloviti ispunjavanjem oba uslova – starosnog i po godinama staža. Tako se, recimo, muškarci ne bi mogli penzionisati pre 65. godine i radilo bi se u proseku pet godina duže”, kaže Popov.

Svakog dana u prošloj godini, u proseku, u penziju je odlazilo 290 ljudi, dok je bez posla ostajalo 58 radnika, što govori, kako tvrde sagovornici, da je postojeći sistem neodrživ.

Izvor: Svet, Blic