Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVEĆANA PODRŠKA EU CIVILNOM DRUŠTVU RS IZ PRETPRISTUPNIH IPA FONDOVA


Evropska unija povećava podršku civilnom društvu iz pretpristupnih IPA fondova sa dva na 3,5 odsto ukupnog iznosa, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport na međunarodnoj konferenciji Evropskog pokreta u Srbiji "Više civilnog društva – zajedničkim dijalogom na evropskom putu".

Ambasador Davenport je ukazao da je značaj civilnog društva istaknut i u strategiji proširenja EU, i dodao da građani imaju pravo na dobru javnu upravu, ali da treba i da utiču na kreiranje politika.

"Trenutno podržavamo 50 regionalnih mreža za zagovaranje javnih politika, sa više od 250 organizacija civilnog društva iz zemalja kandidata i EU", rekao je on i dodao da je u okviru prethodnog ciklusa IPA za civilno društvo izdvojeno 150 miliona evra.

Ambasador je podsetio i na nedavno započeti projekat za osnaživanje civilnog društva na Zapadnom Balkanu za nadzor reforme javne uprave.

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, rekla je da su evropske integracije Srbiji cilj, da bi se uredila država, a predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković je navela da u Srbiji postoji politički konsenzus o potrebi da se pridružuje EU, da je podrška civilnog društva u tom procesu neophodna i da je plan da Srbija do 2020. bude spremna za članstvo.

Predsednik Evropskog pokreta Srbije Mihailo Crnobrnja rekao je da je cilj Medjunarodnog evropskog pokreta da olakša i ubrza proces pregovaranja i ulaska u EU, dok je cilj konferencije da se razmotri kako se to čini, i da dođe do ideja kako da se ojača uticaj Evropskog pokreta u vremenu izazova u EU.

Predsednik Evropskog međunarodnog pokreta, Jo Lajnen, ocenio je da nema alternative ujedinjenoj Evropi u 21. veku i da ujedinjenje Evrope omogućava da se jednoglasno brane evropski interesi. On je podsetio da se naredne nedelje obeležava šest decenija od Rimskog sporazuma kojim je osnovana EU i ocenio je da je "obaveza naše generacije da nastavi to ujedinjenje".

Izvor: Vebsajt Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, 25.02.2016.
Naslov: Redakcija