Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA DA SE OD 2017. GODINE AKCIZE NA ALKOHOLNA PIĆA PLAĆAJU PO PROCENTU ALKOHOLA KOJI SADRŽE, A NE PO KATEGORIJI PIĆA


Od 2017. godine akcize na alkoholna pića plaćaće se po procentu alkohola koji sadrže, a ne po kategoriji pića, zahvaljujući angažovanju članica Grupacije uvoznika i distributera alkoholim pićima Privredne komore Srbije.

Članovi Grupacije uvoznika i distributera alkoholnim pićima Udruženja za trgovinu PKS, na sednici su razmotrili novine u Zakonu o jakim alkoholnim pićima("Sl. glasnik RS", br. 92/2015), Zakonu o oglašavanju("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o akcizama ("Sl. glasnik RS", br. 103/2015) i u Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o izgledu kontrolne akcizne markice, vrsti podataka na markici i načinu i postupku odobravanja i izdavanja markica, vođenja evidencija o odobrenim i izdatim markicama i obeležavanja cigareta i alkoholnih pića("Sl. glasnik RS", br. 113/2015), koji se primenjuju od početka 2016. godine.

Od 2017.godine, zahvaljujući angažovanju članica ove grupacije i Privredne komore Srbije, akcize na alkoholna pića plaćaće se po procentu alkohola koji sadrže, a ne po kategoriji alkoholnog pića, istaknuto je na sednici. Takođe, izmenama propisa dozvoljava se oglašavanje alkoholnih pića u print medijima, što do sada nije moglo. Članovi Grupacije izrazili su podršku nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije i najavili održavanje prvog okruglog stola, krajem marta koji će biti posvećen temi: "Siva ekonomija u domenu žestokih alkoholnih pića".

Učesnici okruglog stola, u diskusiji u kojoj će učestvovati predstavnici ministarstava trgovine, finansija i poljoprivrede, Poreske uprave, Uprave carina i drugih, ukazaće na stanje u oblasti akciznih roba, naročito alkoholnih pića u zemlji i inostranstvu, radi što efikasnijeg pronalaženja rešenja za probleme u toj oblasti poslovanja.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 25.02.2016.
Naslov: Redakcija