Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO ZAKON O STATUSU IMOVINE ODUZETE OD JEVREJSKE ZAJEDNICE


Na konferenciji "Nacionalizacija, konfiskacija i restitucija - istorijska, zakonska, ekonomska i politička pitanja", u organizaciji Agencije za restituciju, izraženo je očekivanje da bi takav zakon mogao biti usvojen u roku od šest meseci.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić je, otvarajući konferenciju koja je okupila predstavnike ministarstva, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija koje se bave ovim pitanjem, podsetio da je pred današnjom generacijom moralna obaveza da ispravi deo nepravde i koliko god je moguće otklone posledice Holokausta.

On je objasnio da su u drugim državama, kada je reč o imovini bez naslednika koja je oduzeta od Jevreja, obično formirani fondovi kojima zajednički upravljaju država i jevrejska zajednica.

"Srbija će imati specifična rešenja, ali okvir je taj - da se formira entitet kojim bi upravljala jevrejske zajednica, država i eventualno neko iz svetske jevrejske zajednice", objasnio je Sekulić.

"Zakonom o restituciji iz 2011. otvara se poslednje poglavlje restitucije, procesa koji traje već 24 godine. Poslednji korak i zakonska pretpostavka za to je donošenje zakona o vraćanju imovine koja je oduzeta kao posledica Holokausta i donošenje tog zakona očekujemo u roku od šest meseci", kazao je Sekulić.

Dok god se ne reši pitanje restitucije, ne može da se zaokruži ni proces ekonomskih reformi, kao što je privatizacija državne svojine. Dok god ne bude razjašnjeno pitanje vlasništva nad imovinom, strani investitori će dobro razmisliti pre nego što ulože ovde.

Izvor: