Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA: POTPISAN SPORAZUM O JEDINSTVENOJ TARIFI NAKNADA ZA EMITOVANJE FONOGRAMA I NA NJIMA ZABELEŽENIH INTERPRETACIJA


Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je  da je potpisala Sporazum o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i organizacijom Prava interpretatora (PI).

Cilj obe strane u pregovorima je bio da se "dođe do uravnotežene, realne i primenjive tarife koja bi uvažavala i potrebe emitera i potrebe kolektivnih organizacija".

Sporazumom su izmenjena pravila u pogledu računanja osnovice, "koja će se isključivo vezivati za prihode od emitovanja", tako da u osnovicu "ne ulaze prihodi od projekata, prihodi od prodaje, produkcije i drugi prihodi koji nisu u vezi sa emitovanjem".

Na osnovicu se, uz određene uslove, u startu priznaje umanjenje od 10 odsto na ime marketinških troškova, navodi se u Sporazumu, čije je najbitnije odredbe ANEM dostavio medijima.

Procenti tarife se određuju u skladu sa odgovarajućim tarifnim brojem, "s tim što se razlikuju tri kategorije radija: radio celokupnog programa, zabavni radio i muzički radio".

To se određuje "uz primenu različitih procenata (od 2,75 do 4 odsto), u zavisnosti od zastupljenosti muzičkog repertoara u prajm tajmu (06-18 sati), odnosno od vrste programa koji se emituje na radiju".

Za TV se primena procenta uređuje u odnosu na zastupljenost muzičkog repertoara, a kreće se od 1,3 odsto za TV stanice kod kojih je zastupljenost repertoara do 25 odsto, do 3,3 odsto - za TV stanice gde je ta zastupljenost preko 75 odsto, precizira se u Sporazumu.

Minimalna naknada se određuje u odnosu na broj stanovnika u servisnoj zoni pokrivanja, koja predstavlja stvarnu, ne geografsku zonu pokrivanja, množenjem sa koeficijentom (0.003 - za radio i 0.012 - za TV) i vrednošću boda (11 dinara bez poreza na dodatnu vrednost)

Uz određene uslove, na kraju obračunskog perioda se odobrava i popust od 15 odsto na obračunatu naknadu, navodi se u tom dokumentu.

ANEM u saopštenju izražava nadu da će "određivanje tarife pregovorima i ubuduće biti pravilo, imajući u vidu intenciju Zakona o autorskom i srodnim pravima".

Ta asocijacija istovremeno izražava nadu "i da kolektivne organizacije neće jednostrano posezati za rešenjima koja uopšte ne uvažavaju potrebe korisnika, odnosno realnost na medijskom tržištu".

Izvor: