Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRAVIMA PACIJENATA: Iako je Zakonom propisano da pored bolesnog deteta u bolnici može da boravi jedan od roditelja, u praksi se dešava da su za bolnice majke "poželjnije i prikladnije" da čuvaju decu. Ni u jednoj bolnici u Srbiji ne postoji zvanični dokument da je očevima zabranjeno da borave sa decom dok su na lečenju. Međutim, u većini, izgovori su im isti - nema tehničkih uslova ili se ostale majke žale na prisustvo muškarca u istoj prostoriji


Pored bolesnog deteta u bolnici može da boravi jedan od roditelja, kaže Zakon o pravima pacijenata ("Sl. glasnik RS", br. 45/2013- dalje: Zakon). Ipak, u praksi se često dešava da su bake, tetke, ujne jedina moguća zamena za majku.

U većini bolnica, u poslednje vreme, dozvoljavaju i očevima da budu uz svoje bolesno dete. Ipak, u praksi, majke su poželjnije i "prikladnije da čuvaju decu". Prema zakonskim ovlašćenjima mame i tate su izjednačene, ali bolnice malo drugačije tumače Zakon.

U to se nedavno uverila i jedna mama Mara, koja je na blogu podelila svoje iskustvo u dečjoj bolnici "Olga Dedijer". Molba da njen suprug brine o njihovom bolesnom detetu odbijena je uz odgovor: "Ne može. Mora žensko".

- Kladite se da li je pomoglo objašnjenje da imamo bebu od 2,5 meseca i da je dojim. I dalje je odgovor "ne može", jer su na odeljenju pratioci žene! Lekar počinje da nabraja da li imamo: sestru, strinu, ujnu, širu i užu rodbinu ženskog roga - napisala je ogorčena mama.

Ni u jednoj bolnici u Srbiji ne postoji zvanični dokument da je očevima zabranjeno da borave sa decom dok su na lečenju. Međutim, u većini, izgovori su im isti - nema tehničkih uslova ili se ostale majke žale na prisustvo muškarca u istoj prostoriji. Kao pitanje se postavlja i korišćenje zajedničkih toaleta.

A evo koji su ostali razlozi da u bolnicama uz dete ne može da bude i otac.

U Bolnici za pedijatriju "Dr. Olga Dedijer" zbog objektivnih razloga, odnosno nedostatka prostora, očevi nisu u mogućnosti da budu pratioci hospitalizovanoj deci.

- Nije moguće prostorno odvojiti majke i očeve koji bi bili u pratnji, što je posebno osetljivo kada se zna da je veliki broj majki dojilja koje prate hospitalizovanu odojčad. U obavezi smo da primamo samo pratioce dece do navršene jedne godine, te starija deca mogu imati pratnju samo kada se od strane lekara to proceni kao neophodno. Kolektiv bolnice je spreman da, čim se steknu uslovi, započne praksu da i očevi mogu biti pratioci hospitalizovanim mališanima - objašnjava prim. dr Vojislav Lekić, načelnik Bolnice za pedijatriju.

Srđan Vukašinović, načelnik Dečjeg odeljenja bolnice u Kraljevu kaže da očevima nije zabranjeno da budu sa detetom na odeljenju, ali da je poželjno da to budu žene zbog tehničkih mogućnosti.

- Problem nam je jer su nam sobe veće i ima više pacijenata. Nezgodno je da pomešamo muške i ženske pratioce. Ali, tamo gde mora da ostane otac, jer majka ili recimo baka ne mogu, onda primimo očeve. Onda se trudimo da ih smestimo u apartman kako se druge žene ne bi nelagodno osećale. Samo je u pitanju tehnički problem, jer nemamo posebne prostorije za očeve – rekao je Vukašinović.

Međutim, Kraljevčanin V. V. je osetio na svojoj koži, jer mu nije bilo dozvoljeno da bude pored svog bolesnog deteta u kraljevačkoj bolnici.

- Sinu je pozlilo u toku noći, imao je temperaturu, povraćao je i predložili su nam da ostanemo na odeljenju. Ali, onda se dogodilo nešto što nisam očekivao. Rekli su mi da ja ne mogu, odnosno da je po nekom njihovom pravilniku zabranjeno muškarcima da leže sa decom u bolnici. Kada sam ih pitao, koga da dovedem, jer mi supruga ima trudničke bolove zbog kojih leži, rekli su mi da dovedem babu, tetku, bilo koga, ali samo da je žena – navodi ovaj otac.

V. V. smatra da je u pitanju krajnja diskriminacija, jer čak i trudna majka može da bude pored deteta, ali očevi ne mogu.

Na Univerzitetskoj dečjoj klinici sa detetom ostaje roditelj ili staratelj kada je dete mlađe od 15 godina ili i kada je dete starije ali ima druge probleme. To mogu biti otac ili majka, mada najčešće društvo u bolnici deci prave mame, u preko 90 odsto slučajeva.

- Problem sa kojim se mi suočavam je taj što je zgrada stara i građena je da primi 100 dece na hospitalno lečenje, a sada ih je 300. Dodatni problem je što u vreme kada je građena zgrada u Tiršovoj, medicina nije podrazumevala da roditelji ostanu sa decom, pa prostor za roditelje nije ni predviđen. Danas znamo da je roditelj važan deo medicinskog tima i dajemo sve od sebe da bude uključen i prati dete u svim fazama kada je to moguće i dobro za dete - kaže prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

U Kliničkom centru u Kragujevcu, na Klinici za pedijatriju, dozvoljeno je i očevima da budu kraj svoje dece za vreme lečenja u bolnici. Prema rečima Vanje Đorđević, portparolke KC, "roditelji imaju ista prava, ali se retko dešava da pored bolesnog deteta boravi otac, mada je bilo takvih slučajeva".

- Uglavnom su kraj dece koja se leče majke ili bake, ali dešavalo se da kada majka ne može, kada je sprečena iz bilo kog razloga, ili ako porodica tako odluči, kraj deteta boravi i otac. Uslovi su isti, i ne pravi se nikakva razlika - kaže Vanja Đorđević.

U svim bolnicama Zdravstvenog centra Užice je dozvoljeno da očevi budu pratioci, uslovi za to postoje, ali se retko dešava da tate leže uz bolesnu decu.

U bolnicama užičkog kraja ne postoje odvojeni prostori za očeve i majke, već se za muške roditelje, kada otac ostane sa detetom u bolnici, obezbeđuje posebna soba.

Nije bilo slučajeva da sa bolesnim detetom na lečenju na Odeljenju pedijatrije ostane otac, ne zato jer to nijedan otac nije želeo, već zato što ne postoje tehničke mogućnosti. Naime, kako objašnjavaju u bolnici, dečje odeljenje je projektovano tako da ne postoje posebne ženske i muške sobe, već su u dobrom delu odeljenja sobe zajedničke za mališane i podeljene staklenim zidovima. Zbog toga, a pošto uz mališane ostaju majke od kojih ima i dojilja, u Valjevu je jednostavno nemoguće da uz bolesnu decu na lečenju ostanu očevi.

Na dečjem odeljenju lozničke Opšte bolnice nije praksa da sa bolesnom decom ostaju očevi dok traje lečenje, ali ukoliko je to jedino rešenje izlazi se u susret i takvim slučajevima. Kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, pošto su na odeljenju sve sobe razdvojene staklenim zidovima, a majke, koje su u pratnji svojih mališana, često moraju i da ih doje, ne praktikuje se da u tim sobama borave sa decom muškarci.

Praksa je, u slučaju da majke nisu u mogućnosti da ostanu sa detetom, onda to učine tetke, bake ili neko drugi od rodbine. To se dešava iako je majka takođe bolesna ili je preminula. U izuzetnim slučajevima, omogućavamo i očevima da ostanu u pratnji deteta, ali ih onda smeštamo u sobu koja je odvojena za izolaciju. U svakom slučaju kupatilo je zajedničko – kaže Dragana Vasiljević iz lozničke bolnice.

Novosadska Dečja bolnica predstavlja primer dobre prakse, jer je tamo godinama dozvoljeno očevima da budu uz svoje mališane koji se nalaze na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Prema rečima portparola Dečije bolnice Dušana Vukovića veoma je bitno omogućiti roditeljima da budu uz svoju decu.

- Uvek ćemo dozvoliti tatama da budu uz svoju decu ukoliko je to potrebno. Čak dozvoljavamo tatama i da odmene mame s vremena na vreme kako bi one mogle da se odmore i obave neke stvari koje ne mogu da urade dok su sa svojom decom – navodi Vuković.

Dodaje i da je očevima omogućeno da budu sa svojom decom skoro na svim odeljenjima.

- Naravno, uvek postoje izuzeci. Otac ne bi trebalo da bude na odeljenju gde su majke dojilje sa decom, ali ćemo mu izaći u susret i dozvoliti da vidi dete kada se ukaže prilika za to – objašnjava Vuković uz napomenu da obraćaju pažnja na to da separacija dece od roditelja ne ostavi nikakve posledice po mališane.

Na Klinici za dečije interne bolesti i Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju u Kliničkom centru u Nišu sa hospitalizovanom decom mogu da budu majke, očevi, babe, dede, tetke i punoletne sestre i braća.

- Majke su najčešće u pratnji bolesne dece, ali se dešava i da očevi budu sa detetom na klinici. Kad je tata pored deteta za njih mora da se obezbedi posebna soba, jer ne možemo da u istoj sobi smestimo i majke i očeve. Međutim, zaista je retko da su muškarci pored dece na bolničkom lečenju. Češće je da u slučaju kad je sprečena majka pored bolesnog mališana bude baka - kažu u Kliničkom centru u Nišu.

Izvor: Vebsajt Blic, 25.01.2017.
Naslov: Redakcija