Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TRANSPERENSI INTERNEŠNAL: Indeks percepcije korupcije za 2016. godinu ukazuje na porast korupcije u svetu. Srbija na 72. mestu


Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi Internešenal objavila je Indeks percepcije korupcije za 2016. godinu ukazujući na pojavu začaranog kruga u kome se jačanje populizma i korupcije uzajamno pothranjuju.

Transparensi Interešenal upozorio je u svom izveštaju da populistički i autokratski lideri češće uvode više korumpirane sisteme u zemljama koje obećavaju da će reformisati.

Kako se navodi, zemlje koje se okreću populističkim liderima koji obećavaju da će promeniti status kvo i prekinuti korupciju možda upravo pogoršavaju taj problem.

Predsednik Transparensija, Hoze Ugaz naveo je kao primere Mađarsku i Tursku. On je rekao da se njihova ocena na indeksu percepcije korupcije pogoršala poslednjih godina dok se za Argentinu poboljšala otkad je svrgnuta populistička vlada.

Srbija se na spisku koji se odnosi na 2016. godinu, nalazi na 72. mestu sa indeksom korupcije od 42 što je pogoršanje u odnosu na 40 koliko je imala 2015. godine i kada je bila na 71. mestu.

Prema godišnjem indeksu koji se zasniva na stručnim mišljenjima o korupciji u javnom sektoru, Danska i Novi Zeland rangirane su kao najmanje korumpirane zemlje, na listi koja ove godine obuhvata 176 zemalja, a slede Finska, Švedska, Švajcarska i Norveška.

Najkorumpiranija zemlja po percepciji je Somalija, a sledi Južni Sudan, Severna Koreja i Sirija.

Katar je zabeležio najveći pad ocene, deset poena manje, vezano uglavnom za optužbe za korupciju oko dodele organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Zemlje se rangiraju od veoma korumpiranih (0) do veoma "čistih", bez korupcije (100).

Od zemalja bivše Jugoslavije najviša na listi je Slovenija koja je na 31. mestu sa indeksom korupcije 61, zatim sledi Hrvatska, na 55. mestu sa indeksom 49, Crna Gora je na 64. mestu sa indeksom 42.

One su ispred Srbije na spisku, a iza nje su Bosna i Hercegovina koja je na 83. mestu sa indeksom 39, Makedonija na 90. mestu sa indeksom 37 i Kosovo koje se odvojeno rangira, je na 95. mestu sa indeksom korupcije 36.

U regionu Zapadnog Balkana Bugarska je takođe ispod Srbije, na 75. mestu i 41 poenom a Albanija na 83. mestu i indeksom 39.

Izvor: Vebsajt Novosti, 25.01.2017.
Naslov: Redakcija