Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DETEKTIVSKOJ DELATNOSTI: Za obavljanaje posla privatnog detektiva neophodno je polaganje stručnog ispita i dobijanje licence. Detektivski poslovi mogu se obavljati samo na osnovu pisanog ugovora između agencije i korisnika usluga. Tim ugovorom određeno je kako se prikupljaju podaci, kako se koriste, stepen tajnosti, kako se i koliko dugo čuvaju. Privatnim detektivima će biti omogućeno da pristupaju određenim bazama podataka i arhivama kako bi utvrdili nečije prebivalište, vlasništvo nad pokretnom i nepokretnom imovinom, polisama osiguranja


Srbija će uskoro dobiti prve privatne detektive, jer je 16 kandidata, među kojima je i šest dama, trenutno na dvonedeljnoj obuci koju organizuje MUP Srbije.

- Svi kandidati su visokoobrazovani, ima i doktora nauka, a neki od njih su se bavili detektivskim poslom. Sada je ta oblast uređena Zakonom o detektivskoj delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013) i svako ko želi da bude privatni detektiv mora da ima licencu - kaže mr Nataša Ignjatović, načelnik Odeljenja za praćenje i nadzor poslova privatnog obezbeđenja i detektivske delatnosti MUP-a Srbije.

Obuka ima 69 časova teorije i 11 časova vežbanja, a predavači su radnici MUP-a. Posle završene obuke, kandidati pred komisijom, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova, polažu stručni ispit usmeno, izvlačenjem tri pitanja. Ako neko padne, polaganje se ponavlja za mesec dana.

- Istražne i detektivske usluge definisane su kao poslovi prikupljanja, obrade i prenosa informacija - navodi Ignjatovićeva.

Detektivski poslovi mogu se obavljati samo na osnovu pisanog ugovora između detektivske agencije i korisnika usluga. Tim ugovorom određeno je kako se prikupljaju podaci, kako se koriste, stepen tajnosti, kako se i koliko dugo čuvaju.

- Detektiv može da traga za osobom čiji je nestanak prijavljen ukoliko to traži porodica. Ili utvrdi gde se krije osoba koja izbegava krivično gonjenje ili anonimno preti korisniku usluga. Moći će da recimo na zahtev osiguravajućih kuća utvrde da li je neki osigurani predmet zaista ukraden ili je ta prijava lažna zbog naplate. Takođe će moći da provere kakvo je poslovanje neke firme, i to na zahtev potencijalnog poslovnog partnera, kao i da rade na zaštiti intelektualne i industrijske svojine. Moći će da proveravaju i supružnike, ali je uslov da muž ili žena, koji želi da mu detektiv prati bračnog partnera, prethodno potpiše ugovor - navodi Ignjatović.

Za detektive su ista pravila kao za obične građane u vezi sa oružjem. - Mogu da ga nose ako imaju dozvolu - napominje Ignjatovićeva.

Detektivska agencija mora da ima najmanje dva zaposlena detektiva sa licencom.

Agencija mora da ima prostoriju površine najmanje 20 kvadrata.

Obavezan je sef opremljen sigurnosnim mehaničkim ili numeričkim bravama, koji je otporan na vatru najmanje pola sata.

Izvor: Vebsajt Blic, Ana Ž. Adžić, 24.01.2016.
Naslov: Redakcija