Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI PROTOKOL O POSTUPANJU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA U SLUČAJEVIMA SEKSUALNOG NASILJA


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je formiranje posebne radne grupe koja će u najskorijem periodu izraditi poseban Protokol o postupanju policijskih službenika u slučajevima seksualnog nasilja koje je vezano i za nasilje u porodici.

Stefanović je formiranje Radne grupe najavio na konferenciji za novinare sa Republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac, nakon sastanka, na kojem su razmatrani predlozi za unapredjenje postupanja MUP-a i tužilaštava u slučajevima nasilja u porodici i naveo da će na tom poslu zajedno raditi MUP i Tužilaštvo.

Kako je rekao, razgovaralo se o konkretnim problemima i o tome šta promeniti i šta učiniti kako bi policija i Tužilaštvo bili efikasniji u zaštiti žrtava i pravosnažnoj osudi onoga ko je počinio nasilje u porodici.

Ministar je naveo da se zbog specifičnog odnosa izmedju žrtve i počinioca dešava povlačenje jednog dela prijava, izmena izjava žrtava... što komplikuje rad i u tom smislu postignuta je saglasnost da bi brža reakcija na licu mesta i policije i Tužilaštva mogla da pomogne u tom slučaju.

On je rekao i da je dogovoreno kako da se evidencije unifikuju i dodao da je želja da budu transparentne kako bi moglo da se jedinstveno govori o broju izvršilaca odnosno žrtava tih krivičnih dela.

Prema njegovim rečima, tu postoje problemi jer se svako delo koje se u porodici izvrši ne vodi kao krivično delo nasilje u porodici čak i kada su najteža krivična dela u pitanju.

Stefanović je dodao da se ulazi u novu fazu edukacije policije u postupanju u slučajevima nasilja u porodici, da se to radi i u Tužilaštvu, i da će se raditi i sa nevladinim organizacijama i institucijama koje mogu da pruže pomoć.

U uvodnim izlaganjima na početku sastanka Stefanović i Dolovac pozvali su sve državne organe i gradjane da se priključe borbi protiv nasilja u porodici, jer je to zločin koji pogadja čitavo društvo.

"Bez uključivanja svih spratova našeg društva, nećemo napraviti značajnije rezultate", rekla je Dolovac koja je još jednom istakla da smatra da je prevencija najznačajnija u suzbijanju porodičnog nasilja.

Ona je istakla potrebu obezbedjivanja čvrstih dokaza kako bi se izvršilac mogao osuditi i kako bi se mogla dobiti pravosnažna osudjujuća presuda.

Dolovac je dodala da se sva zakonska rešenja rade i radiće se u skladu sa najboljom praksom EU i drugim medjunarodnim telima.

Sastanku su prisustvovali i direktor policije Milorad Veljović sa saradnicima, kao i načelnici svih policijskih uprava u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Republičkog javnog tužilaštva, 25.01.2015.