Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Izborna sednica Skupštine AKB zakazana za 3. decembar 2016. godine. Novi Statut AKB, na osnovu koga se organizuju izbori, prvi put bez prava da glasa ostavlja 200 advokata


Rasplamsao se sukob između advokata u Srbiji, ovoga puta oko funkcija u Advokatskoj komori Beograda. Skoro 200 advokata ostalo je prvi put bez prava da glasa. Dok oni tvrde da je u pitanju diskriminacija, u komori kažu da štite advokaturu.

Advokat Slobodan Kremenjak duže od 20 godina je član Advokatske komore Beograda. Ove godine mu je po prvi put uskraćeno pravo da glasa na izborima za predsednika i organe komore. Samo zbog toga što se udružio sa kolegama, pa je navodno izgubio nezavisnost. I nije jedini.

"Mi smo svi advokati koji imamo svoje samostalne advokature i koji smo u skladu sa Kodeksom profesionalne etike advokata ("Sl. glasnik RS", br. 27/2012) odlučili da sarađujemo sa drugim advokatima. I sada neko tumači da to što mi sarađujemo je zapravo radni odnos i da smo još tu mi neki u podređenom položaju, pa moramo da ispunjavamo ili poštujemo naloge ili instrukcije nekih drugih advokata", objašnjava situaciju advokat Slobodan Kremenjak.

Pored Kremenjaka, na biračkom spisku se nije našlo skoro 200 advokata. Najveći broj njih se bavi privrednim pravom, a jedini greh im je što rade u аdvоkаtskim оrtаčkim društvima.

Iako veliki broj advokata tvrdi da je u pozadini sukoba između advokata borba za uticaj u Komori, a samimi tim i u srpskoj advokaturi, nijedan to nije želeo javno da kaže.

Statut Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016) na osnovu koga se organizuju izbori, predmet je sudskog spora. Deo advokata tvrdi da je izmanipulisan prilikom njegovog usvajanja krajem septembra. U Advokatskoj komori Beograda odbacuju optužbe i navode da je statut validan, a izborni proces regularan.

"Zaposlen nije diskriminisan nego je samog sebe doveo u poziciju da je izgubio onu karakteristiku da je nezavisan i samostalan. Niti je nezavisan, niti je samostalan. Zavisi od ortačkog društva za koje radi i nije samostalan u tom radu nego itekako zavisan", objašnjava predsednik Advokatske komore Slobodan Šoškić.

Protiv ovakvih izbora pobunilo se i međunarodno udruženje advokata. U dokumentu koji su dostavili Advokatskoj komori Srbije oni smatraju da su brojne odredbe Statuta beogradske komore diskriminatorne i da su u suprotnosti sa međunarodnom praksom. Međunarodno udruženje advokata traži od beogradskih kolega da preispitaju sporne odredbe i uklone one koje diskriminišu kolege. Na svoje primedbe nisu dobili pozitivan odgovor.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 23.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija