Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Poreska uprava od oktobra 2016. godine utvrđuje visinu paušalnog prihoda i donosi rešenja o porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa postojećom Uredbom. Pri izdavanju rešenja prednost imaju oni koji su započeli ili odjavili delatnost u ovoj i 2015. godini, dok su ostali dužni da plaćaju akontacije po poslednjem rešenju koje su dobili


Oko 50.000 preduzetnika koji porez plaćaju paušalno, po svemu sudeći, ući će i u treću godinu bez poreskih rešenja. Do zastoja je došlo 2013. godine, posle izmene Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 65/2001, 45/2002, 47/2002, 91/2002, 23/2003, 16/2004, 76/2004, 31/2005, 25/2013, 119/2013 i 135/2014 - dalje: Uredba), čime je taj porez naglo povećan.

Poreska uprava je obustavila izdavanje rešenja zbog nezadovoljstva preduzetnika – u čemu su prednjačili advokati, a iz nadležnog Ministarstva su najavili novu Uredbu. Novina je da bi rešenja uskoro mogli da dobiju oni koji su posao započeli u protekle dve godine.

Bez potvrde o tome koliki porez plaća, novi preduzetnik ne može da ostvari pravo na zdravstveno osiguranje ili kredit banke. Ipak, poreznici su tek prošlog meseca počeli da izdaju rešenja firmama koje su osnovane posle izmene Uredbe.

Polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog prihoda određuje se u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu po zaposlenom ostvarenu u Republici u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez. Kada je prosečna mesečna zarada ostvarena u gradu, odnosno opštini gde je sedište radnje preduzetnika manja ili veća za više od 10% od prosečne mesečne zarade ostvarene u Republici, polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog prihoda određuje se prema prosečnoj mesečnoj zaradi ostvarenoj u gradu, odnosno opštini.

Porez se obračunava u rasponu od 25 do 165 odsto te osnovice.

Uredbom su propisani i dodatni kriterijumi, poput poslovne reputacije ili tržišnih uslova poslovanja, koji i do 50 odsto menjaju iznos poreza. Zbog toga, bez poreskog rešenja, niko nije siguran da li je dovoljno uplatio.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je jedna od najvažnijih stvari za preduzetnika i uopšte za privrednika predvidivost.

"Na ovaj način te predvidivosti nema, s druge strane začuđujuće je da se država ne trudi da na vreme ukaže na poreske obaveze svojih poreskih obveznika i da ih na vreme naplati", dodaje Atanacković.

Gotovo svi u biznisu počinju kao preduzetnici i zbog toga je važno zaštititi ih od mogućih kamata i nepotrebnih troškova, posebno u godini preduzetništva, kažu u Uniji poslodavaca.

Šta će biti sa Uredbom koja je sve ovo izazvala iz Poreske uprave navode:

"Do donošenja nove Uredbe, Poreska uprava od oktobra 2016. godine utvrđuje visinu paušalnog prihoda i donosi rešenja o porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa postojećom Uredbom. Pri izdavanju rešenja prednost imaju oni koji su započeli ili odjavili delatnost u ovoj i 2015. godini, dok su ostali dužni da plaćaju akontacije utvrđene prethodnim rešenjem."

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 23.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija