Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BUDŽETU RS ZA 2017. GODINU USKORO PRED VLADOM RS: Usvajanje budžeta u parlamentu očekuje se pre 15. decembra, kada ističe zakonski rok


Budžet Republike Srbije za 2017. godinu sledeće sedmice mogao da se nađe pred Vladom, a odmah nakon toga biće predat u parlament i usvojen u zakonskom roku, izjavio je ministar finansija, Dušan Vujović.

"Zakonski rok za donošenje budžeta je 15. decembar, ali bi on mogao da bude donet i ranije, sve zavisi od dinamike rada parlamenta", naveo je Vujović.

Ministar finansija je naveo da je pripremljena i fiskalna strategija za period od 2017. do 2019. i da bi i ona krajem sledeće sedmice mogla da se nađe pred Vladom i potom bude dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srbije.

"I taj dokument je pripremljen, sada ide kroz ciklus komentara i mišljenja i on će ići na Vladu krajem sledeće nedelje, jer Vlada Srbije ne može istovremeno da razmatra i budžet i strategiju", naveo je Vujović.

Prema njegovim rečima, najvažniji elementi te fiskalne strategije su to da je 2017. godina ista kao i u budžetu, dok se u 2018. i 2019. planira stabilizovanje rasta na nivo od 3,5 odsto.

On je naglasio da je strategija do 2019. predviđa i stalno smanjivanje deficita na 1,5 odsto i jedan odsto, kao i da se smanji učešće duga u BDP-u na 60 odsto.

"To su ključni koraci, znači raspodela izvora rasta na sve sektore na strani ponude i širenja na strani tražnje sa investicija i izvoza na potrošnju", objasnio je Vujović.

On je dodao da su suštinski elementi te strategije i privlačenje investicija uz povećanje produktivnosti, kao i jačanje privatnog sektora i ostvarivanje efekata javnih investicija.

Vujović je dodao i da se za sledeću godinu predviđa deficit od oko 1,7 odsto BDP-a.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija