Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: 23. novembra 2015. godine održane sednice Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport, Odbora za administrativna i mandatna pitanja - Održane prezentacije sportskih programa, doneta Odluka o preusmeravanju aproprijacija za Skupštinu APV za 2015. godinu


77. sednica Odbora za administrativna i mandatna pitanja

Odbor za administrativna i mandatna pitanja, u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, na svojoj sednici održanoj 23. novembra 2015. godine, jednoglasno je doneo Odluku o preusmeravanju aproprijacija za Skupštinu AP Vojvodine za 2015. godinu.

Odlukom se odobrava preusmeravanje pojedinih aproprijacija utvrđenih Pokrajinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine za 2015. godinu. Odgovarajuće umanjenje i povećanje pojedinih ekonomskih klasifikacija biće izvršeno u jednakim iznosima, u cilju prilagođavanja potrebama Skupštine u organizaciji i ostvarivanju aktivnosti na polju međuparlamentarne i međuregionalne saradnje u narednom periodu.

Odbor je takođe, jednoglasno doneo Zaključak o obezbeđivanju poklona deci izabranih lica na stalnom radu u Skupštini AP Vojvodine, povodom Nove Godine i Božića. Deci starosti do 15 godina, biće obezbeđeni pokloni u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen Zakonom o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 24/2001, 80/2002, 80/2002 - dr. zakon, 135/2004, 62/2006, 65/2006 - ispr., 31/2009, 44/2009, 18/2010, 50/2011, 91/2011 - odluka US, 7/2012 - usklađeni din. izn., 93/2012, 114/2012 - odluka US, 8/2013 - usklađeni din. izn., 47/2013, 48/2013 - ispr., 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 57/2014, 68/2014 - dr. zakon i 5/2015 - usklađeni din. izn.).

38. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport

Na sednici Odbora za obrazovanje, kulturu, nauku, omladinu i sport, u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, održanoj 23. novembra 2015. godine, povodom početka obeležavanja Međunarodne kampanje "16 Dana aktivizma", su predstavljeni primeri dobre prakse u smanjenju nasilja, jačanju tolerancije i rodne ravnopravnosti, putem obrazovanja.

Članicama i članovima Odbora, predstavnici osnovne škole " Petar Kočić" iz Temerina, održali su prezentaciju Programa samoodbrane u slučaju seksualnog napada, koji se uspešno sprovodi u toj školi.

Program je mera prevencije koja se sprovodi u cilju obuke učenika u odbrani od seksualnog nasilja, u okviru uvođenja teme seksualnog nasilja u redovnu nastavu u osnovnim i srednjim školama.

"Ovo je nešto što vidimo kao dobro i Pokrajina je uvek prednjačila u svakom modelu prevencije i sprečavanja svake vrste nasilja", rekla je predsednica Odbora, Đenđi Seleši. Osnovna škola "Petar Kočić" je trenutno jedina škola koja sprovodi obuku te vrste u Vojvodini, a cilj je da se Program "Samoodbrana u slučaju seksualnog napada" proširi i na sve druge škole na terotoriji Pokrajine, kao i da pored učenika odgovarajućom obukom budu obuhvaćeni i profesori fizičkog vaspitanja, rečeno je na sednici.

U pomenutoj školi do sada nisu regisrovani seksualni napadi, ali su takve pojave prisutne u društvu, odnosno među školskom populacijom, kako između samih učenika tako i između profesora i učenika, zbog čega je važno da se radi na prevenciji i poveća svest, ali i da se izgradi dobar odnos između pedagoga i učenika i pedagoga i roditelja, navedeno je u diskusiji.

Na sednici je održana i prezentacija sportske discipline "Jadžent", koju je predstavio Janko Pavlis, profesor fizičkog vaspitanja i autor knjige na temu pomenute sportske discipline. "Jadžent" ima za cilj da kroz fizičku aktivnost i sportsku igru u kojoj ravnopravno, zajednički učestvuju i žene i muškarci poboljša međusobno poštovanje i uvažavanje između žena i muškaraca, odnosno svih aktera u igri, bez obzira na njihove fizičke predispozicije i mogućnosti. Ova disciplina je već prihvaćena u nekoliko zemalja, gde je uvrštena u nastavne planove i programe sa tendencijom stalnog širenja, stavljajući u prvi plan rodnu ravnopravnost.

Na sednici je data podrška programima koji su prezentovani i predloženo je da se u Skupštini AP Vojvodine, inicira održavanje jedne veće tematske konferencije uz učešće svih relevantnih činioca, stručne i zainteresovane javnosti, kako bi se diskutovalo o pomenutim temama i kako bi se uputili zajednički zaključci i preporuke u cilju poboljšanja stanja.

Izvor: Vebsajt Skupština Vojvodine, 23.11.2015.
Naslov: Redakcija