Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 24. novembra 2015. godine održana sednica Odbora za zaštitu životne sredine - Predstavljen Izveštaj Evropske komisije u delu koji se odnosi na Poglavlje 27, razmotrene informacije o radu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, za deo koji se odnosi na zaštitu životne sredine, za period od novembra 2014. do jula 2015. godine


Oblast životne sredine u Srbiji u poslednje dve godine zabeležila je značajne pomake i iz "crvene" oblasti prešla i "zelenu", što potvrđuje i činjenica da je EK spremna da predloži Savetu zemalja EU da se Poglavlje 27 otvori bez početnih merila, izjavila je državna sekretarka Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Stana Božović, na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, predstavljajući Izveštaju Evropske komisije u delu koji se odnosi na Poglavlje 27- Životna sredina i klimatske promene.

Ona je rekla da je pre dve godine, kada je predstavljen opšti izveštaj o napretku, koji je bio podeljen po poglavljima, sektor životne sredine bio obeležen crvenom bojom i da je "sve urađeno pogrešno".

Božović je navela da je Ministarstvo tada moralo da rešava više od 2.000 problematičnih projekata za šta nije postojao jasan monitoring izveštaja za utrošena sredstva i projekti su finansirani na način koji nije omogućavao ispunjavanje obaveza i standarda životne sredine za upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

"Danas, dve godine kasnije sektor životne sredine može se nazvati sektorom", rekla je Božović.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srbije usvojila status i prvni okvir za Poglavlje 27 koji je naš najznačajniji strateški okvir.

Ministarstvo je, kako je rekla, rešilo 80 odsto svih problematičnih projekata koji su finansirani iz fondova EU, a sprovodi i infratsrukturne projekte vredne 100 miliona evra.

 "Time smo povratili poverenje i pokazali da imamo kapacitete da dobro upravljamo novcem", precizirala je Božović.

Članovi skupštinog Odbora iz redova opozicije interesovali su se na koji način će se zatvoriti divlje deponije, te da u nekim oblastima ekologije nije primetno poboljšanje, i kao primer naveli kvalitet voda.

Predstavnici Ministastva ukazali su da su predviđena sredstva za izradu projekata sanacije deponija, a da je potrebno da se ubrza otvaranje regionanih centara za odlaganje otpada.

 U Srbiji ukupno ima 156 opštinskih nesanitarnih legalnih deponija, za 28 su urađeni Projekti sanacije i rekultivacije, dok je na 12 započeta implementacija projekata.

Odbor je odlučio da prihvati Informaciju o radu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji se odnosi na zaštitu životne sredine, za period novembar 2014 – januar 2015. godine, za period februar – april 2015. godine, i za period maj – jul 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija