Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PRIVREDNIM KOMORAMA: Predviđeno uvođenje obaveznog zakonskog članstva


Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, izjavio je da je Nacrt zakona o privrednim komorama gotov, ali nije mogao da precizira kada će taj propis biti donet.

Čadež je na tribini posvećenoj daljim koracima u modernizaciji komorskog sistema Srbije "Menjamo se - za snažan glas cele privrede" istakao da od privrede nije stigao ni jedan loš komentar na Nacrta zakona.

"Privreda traži jedinstvenu organizaciju, jednu članarinu, usluge koje može da dobije na svakom nivou, a pre svega da komora bude njihov servis", naglasio je Čadež.

Čadež je naglasio da PKS mora da zastupa interese privrede i podsetio da je komora započela reforme, da je smanjila broj zaposlenih za trećinu, a radi i na povezivanju celog komorskog sistema, kako bi se napravilo jedinstveno članstvo.

Prema njegovim rečima, PKS kvalitetno sarađuje i sa timom Srbije za pregovore sa Evropskom unijom i da je tu uloga komore veoma važna, jer je 29 od 35 poglavlja vezano za privredu, a predstavnici PKS-a su u 24 pregovaračkih radnih grupa.

Čadež je rekao da su predstavnici PKS-a uključeni i u sve radne grupe koje pripremaju zakone koje se tiču privrede.

Zamenik generalnog direktora asicijacije nemačkih trgovinskih komora (DIHK), Folker Trajer, napomenuo je da su komore i privreda međusobno neraskidivo povezane i da je iskustvo pokazalo da ako postoji dobar komorski sistem nema slabe privrede.

Trajer je naglasio da nemačka privreda u PKS-u vidi važnog partnera za saradnju i da joj je bitno da to udruženje bude snažno, jer je to pokazatelj da srpska privreda fuunkcioniše i da se u politici čuje glas privatnog sektora, a to je privlačno investitorima.

Kako je ocenio, obavezno članstvo u komorama je veoma važno jer to daje priliku da sve kompanije imaju pravo glasa.

Trajer je naglasio da DIHK podržava reforme komorskog sistema Srbije i da iskustva Nemačke mogu mnogo da koriste PKS-u, dodavši da nije u suprotnosti imati i regionalne i centralne komore, ali da je kada se radi o saveznim ili evropskim pitanjima neophodno imati jedinstven glas i stav.

Na tribini je predstavljena DIHK koja je centralna organizacija 81 privredne komore u Nemačkoj i zastupa interese trgovine i industrije na federalnom nivou pred vladom i parlamentom, EU, kao i međunarodnim organizacijama.

Rečeno je i da sve firme registrovane na teritoriji Nemačke, sa izuzetkom zanatskih firmi, slobodnih profesija i poljoprivrednih farmi, po zakonu su obavezne da budu učlanjene u komore. DIHK okuplja više od tri miliona kompanija članica među kojima su, ne samo velike kompanije, već i male radnje i restorani.

Izvor: Vebsajt RTS, 24.11.2015.
Naslov: Redakcija