Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Donošenje ovog propisa predviđeno je Strategijom razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020. godine. Propis uređuje informacionu bezbednost u više slojeva, jer sadrži odredbe koje se odnose na sve IKT sisteme, IKT od posebnog značaja, IKT sisteme u republičkim organima, kao i deo o kriptozaštiti i zaštiti od kompromitujućeg elektromagnetskog zračenja. Planirano je uspostavljanje nacionalnog tima za monitoring i brzu reakciju na kibernetičke pretnje - CERT


Vlada Republike Srbije bi iduće sedmice mogla da usvoji Predlog zakona o informacionoj bezbednosti, najavila je državna sekretarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Tatjana Matić, istakavši da informaciona bezbenost podrazumeva bezbednost podataka svih korisnika interneta.

Ona je istakla da je Nacrt zakona o informacionoj bezbednosti "izuzetno značajan iskorak u zakonskoj regulatovi kada je u pitanju informaciona bezbednost".

"Na Nacrtu zakonu je rađeno dosta dugo i svi relevantni učesnici su dali doprinos da se definišu novi standardi i uvedu nove institucije, poput CERT-a, koje će omogućiti da kao država budemo na nivou zemalja u kojima je ovaj sistem dovoljni razvijen", rekla je Matić.

Ona je napomenula da se svakog dana jača svest "koliko je taj segment i njegov razvoj bitan", istučući da inforamciona bezbenost ne podrazumeva samo bezbednost podataka i informacionih sistema u okviru državne uprave, nego i privrede i svih ostalih korisnika interneta.

Nacrt zakona uređuje mere zaštite od bezbednosnih rizika u IKT sistemima, a njegovo donošenje predstavlja jedan od koraka ka harmonizaciji pravnog okvira Srbije sa evropskom u oblasti informacionog društva.

Nacrt zakona uređuje informacionu bezbednost u više slojeva, jer sadrži odredbe koje se odnose na sve IKT sisteme, IKT od posebnog značaja, IKT sisteme u republičkim organima, kao i deo o kriptozaštiti i zaštiti od kompromitujućeg elektromagnetskog zračenja.

Prioriteti su unapređenje pravnog i institucionalnog okvira, zaštita kritične infrastrukture, borba protiv visokotehnološkog kriminala i naučno-istraživački rad i razvoj u oblasti informacione bezbednosti, a bitno je i poverenje korisnika informaciono-komunikacionih tehnologija i elektronskih servisa koji se koriste putem interneta.

Planirano je da u Srbiji 2016. godine konačno bude uspostavljen nacionalni tim za monitoring i brzu reakciju na kibernetičke pretnje - takozvani CERT (Computer Emergency Response Team).

Donošenje ovog zakona predviđeno je Strategijom razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020, kako bi se definisale uloge u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i podstakla naučna istraživanja, neophodna da bi institucije mogle da odgovore na nove alate i oblike napada.

Matić je podsetila je da je u junu 2015. godine upešno završena digitalizacija, kao i da je zahvaljujući prodaji digitalne dividende, prošle nedelje u budžet inkasirano 105 miliona evra.

"Prodaja digitalne dividende i završetak digitalizacije značajan je iskorak u novi projekat razvoja širokopojasne internet mreže, koja će dovesti do smanjivanja jaza između urbanih i ruralnih sredina i doprineli daljem privrednom rastu Srbije ", rekla je Matić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija