Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: OBJAVITI TAČNE PODATKE O PROMETU NOTARA I ORGANIZOVATI REFERENDUM O ZAKONU O JAVNOM BELEŽNIŠTVU


Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je Poresku upravu da objavi iznos ukupnog prometa koji su ostvarile notarske kancelarije tokom dva i po meseca poslovanja, napominjući da podaci o iznosima uplaćenog PDV-a ne daju realnu sliku o stvarnim poreskim obavezama notara.

U saopštenju AKS se takođe navodi da je podatak koji je savetnik direktora Poreske uprave  izneo u medijima - da su notari u septembru na ime PDV-a platili 463.579 dinara, potpuno različit u odnosu na podatak koji je Poreska uprava dala 17. oktobra advokatima.

"Prema tom podatku, notari u Srbiji su za prvi mesec delatnosti uplatili PDV od 9.544.442,93 dinara", navodi se u saopštenju AKS.

Iz iznosa uplaćenog PDV-a koje je Poreska uprava dostavila advokatima, može se zaključiti da su notari imali u proseku promet preko 13.000 evra mesečno što, kako se navodi, ne mora biti realna slika jer se radi o podatku utvrđenom na osnovu uplaćenog, a ne na osnovu prijavljenog PDV-a, a koji može biti i veći.

Podatak, međutim, kako smatra AKS, jasno ukazuje da su netačne izjave o zaradi notara koja navodno nije veća od 1.500 evra mesečno.

AKS je dalje ukazala da prihod u budžetu od PDV-a, za koji Poreska uprava navodi da su uplatili notari, zapravo nije trošak notara već trošak građana kojem se na iznos notarske usluge dodaje i PDV, što znači da su navedeni iznos PDV-a zapravo platili građani.

AKS je naglasila da podatak koji je objavilo Srpsko advokatsko društvo, o odlivu više od 39.000.000 dinara mesečno od naplate taksi za overe, odnosi isključivo na sedam, od 67 osnovnih sudova u Srbiji (Drugi i Treći osnovni sud u Beogradu, Osnovni sudovi u Čačku, Ivanjici, Požarevcu, Jagodini i Sremskoj Mitrovici).

Tim podatkom nisu obuhvaćeni drugi veliki sudovi, poput Prvog osnovnog suda, koji je inače najveći osnovni sud u zemlji, ali i sudovi u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Šapcu, Subotici, Užicu i drugi.

U saopštenju se napominje da je na današnjoj sednici Upravni odbor AKS doneo odluku da se organizuje protestno okupljanje advokata u četvrtak, 27. novembra ispred zgrade Vlade Republike Srbije, na kojem će govoriti predstavnici advokatskih komora i viđeni advokati.

AKS je odlučila i da krene u prikupljanje 100.000 potpisa kako bi se građani Srbije na referendumu izjasnili o zakonu o javnom beležništvu i pitanjima koja su razlog za protest advokata.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružile su im se 17. septembra.

Advokati zahtevaju izmenu Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona, koje advokatura smatra neustavnim.

Drugi zahtev se odnosi na regulisanje paušalnog oporezivanja.

Izvor: Tanjug