Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORUŽJU I MUNICIJI: Fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona, odnosno do 5. marta 2019. godine, podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu sa ovim zakonom


Do 1. novembra 2016. godine građani mogu da predaju sve vrste oružja i municije najbližoj policijskoj stanici bez dokazivanja porekla. U policiji kažu da su zadovoljni odzivom, ali da najviše prijava nelegalnog oružja očekuju u samom finišu akcije MUP-a.

Ostalo je još nekoliko dana do kada nelegalno oružje može da se preda policiji, a da niko ne postavi pitanje o njegovom poreklu ili da građani zbog posedovanja krivično odgovaraju.

Od 1. jula, kada je legalizaciju počela, građani Srbije prijavili su veću količinu oružja. Konkretno, do sada je policiji predato:

  • municija – 33.000 komada
  • vatreno oružje - oko 600 komada (100 automatskog oružja)
  • bombe i minsko eksplozivna sredstva - 220 komada

Koliko ima nelegalnog naoružanja, niko ne zna. Količine koje su prijavljene kroz sedam legalizacija koje je MUP sproveo od devedesetih godina do sada, govore u prilog tome da ga je bilo na pretek.

"Prikupili smo više od 100 hiljada komada oružja, o minsko eksplozivnim sredstvima da ne pričam, a municije u tonama. Legalizacija je pravi način da se oružje iz ilegalnih tokova stavi pod kontrolu", kaže pomoćnik načelnika Uprave MUP Srbije Miljko Simović.

A duge i kratke cevi koje nisu prošle nikakvu kontrolu, obično poseduju ljudi iz podzemlja.

"Negde 80 do 85 zločina je načinjeno ilegalnim oružjem, što je više manje prirodno, jer oni koji čine zločin neće da čine legalnim, pošto se lako nađu", objašnjava kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Što se tiče registrovanog oružja - u Srbiji ima 960 hiljada komada. Kontrole za posedovanje puške ili pištolja su strože nego ranije.

"Morate doneti zdravstveno uverenje da ste psihofizički zdravi, takođe, novi uslov, koji nismo imali ranije, oružje morate obezbediti kasom ili ormarom, zavisno od količine koju imate", kaže Simović.

Novim Zakonom o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015) uvedeni su i novi oružni listovi, za držanje i nošenje oružja - u vidu biometrijske kartice, a rok za zamenu je 5. mart 2019. godine. Kao i nove kolekcionarske dozvole za one koji poseduju više od pet komada oružja.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Zorić, 21.10.2016.
Naslov: Redakcija