Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: Od 1. novembra 2016. godine generalni štrajk pravosudnih službenika u zatvorima, tužilaštvima i sudovima. Zahteva se poštovanje ranije postignutih sporazuma o povećanju zarada. Sindikat predlaže da se zakon koji reguliše plate državnih službenika dopuni novim članom koji bi omogućio da pravosudno osoblje dobije osnovicu 30 odsto veću od one koja je propisana, kao i da se promeni način utvrđivanja vrednosti radnih sati


Zaposleni u pravosuđu od 1. novembra 2016. godine stupaju u generalni štrajk. Od Vlade Republike Srbije traže samo jedno - da poveća plate i da se krene sa isplatom odmah.

Sindikat pravosuđa Srbije ne odustaje od najavljenog generalnog štrajka pravosudnog osoblja, koji je najavljen za 1. novembar. Gordana Nenadić iz tog sindikata kaže da ne veruju svom poslodavcu, jer ih je više puta izigrao i zbog toga insistiraju na povećanju plata osoblju, kao jedinom uslovu za povratak na posao.

"Prvog novembra zaposleni u pravosuđu će stati. I to je generalni štrajk", objašnjava Nenadić.

Evo i zašto – 13.465 dinara, što predstavlja polovinu redovne plate sudskog, tužilačkog i zatvorskog osoblja, i nešto je više od zakonskog minimalca, mora biti povećana, kažu u Sindikatu pravosuđa.

I dodaju da se radi o ljudima koji predstavljaju noseći deo pravosuđa, jer upravo oni završavaju najveći deo posla – od prijema pošte, do izrade presuda i odluka.

"U 8 sati ćemo silaziti u hol, nećemo izlaziti napolje, nećemo ići ulicama, nećemo protestovati. Mislimo da ne moramo to da radimo, jer svi znaju zašto smo stali. Stranke će moći da dođu ali informacije od nas neće dobijati, postojaće utvrđeni minimumi rada koji će biti određeni u svakom pravosudnom organu koji će morati da se poštuju", kaže Gordana Nenadić.

Iz Sindikata najavljuju da će poštovati minimum procesa rada i da neće ugroziti interese građana u hitnim predmetima. Tvrde da ne veruju obećanjima - nisu dobili dve obećane jednokratne pomoći, a nije ispoštovan ni sporazum o povećanju plata koji su sa predstavnicima Ministarstva pravde potpisali pred Agencijom za rešavanje sporova. Ipak kažu je rešenje na dohvat ruke.

"Jedino što mogu da urade je da nas uvere da će ispoštovati ono što se dogovorimo. Moraće da povećaju plate i da se krene sa isplatom odmah", kaže Gordana Nenadić, i dodaje da veruje da je to moguće učiniti za sedam dana: "Zašto da ne? Ono što hoće, to i mogu."

U Ministarstvu pravde nisu posebno komentarisali najavu štrajka. Podsećaju na zakonske odredbe - da svako ima pravo na štrajk, dok god je on u okvirima zakona i Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006). Ipak, ističu da je do rešenja potrebno doći razgovorima, a ne obustavom rada.

Plate zaposlenih u pravosuđu nisu regulisane posebnim zakonom, pa se o njihovom povećanju odlučuje u okviru pregovora Vlade Republike Srbije i delegacije MMF-a. Kako je saopšteno, o procentu povećanja plata u javnom sektoru nije postignuta saglasnost. Prilika postoji do prvog dana najavljenog štrajka, 1. novembra 2016. godine, do kada misija MMF-a boravi u Srbiji.

Zbog toga Sindikat predlaže da se zakon koji reguliše plate državnih službenika dopuni novim članom koji bi omogućio da pravosudno osoblje dobije osnovicu 30 odsto veću od one koja je propisana, kao i da se promeni način utvrđivanja vrednosti radnih sati. Na taj način, procenjuju, njihove plate će rasti nekoliko stotina dinara godišnje.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 23.10.2016.
Naslov: Redakcija