Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VOJSCI SRBIJE: Ministarstvo odbrane će predložiti mogućnosti za produženje Ugovora o radu profesionalnim vojnicima koji su napunili između 46 i 48 godina života


Profesionalni vojnici, stariji od 40 godina, zabrinuti su ovih dana zbog nezvaničnih nagoveštaja da bi uskoro mogli ostati zbog posla, tvrde predstavnici Vojnog sindikata Srbije. Zakon o vojsci ("Sl. glasnik RS", br. 116/2007, 88/2009, 101/2010 - dr. zakon i 10/2015) predviđa upravo ovu starosnu granicu, ali je do sada uredbama taj rok produžavan do pedesete godine.

Sindikalci su se obratili Ministarstvu odbrane zahtevajući odgovor na pitanje da li će i ubuduće biti tako ili će se na ulici naći 1600 najiskusnijih vojnika po ugovoru, koji su stariji od 40 godina i imaju između 15 i 20 godina staža.

Ministar je, kako je navedeno u saopštenju, naložio Sektoru za ljudske resurse Ministarstva odbrane da predloži mogućnosti za produženje ugovora o radu profesionalnim vojnicima koji su napunili između 46 i 48 godina.

Ministarstvo odbrane u saopštenju naglašava da je Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014) eksplicitno predviđena mogućnost zasnivanja radnog odnosa u službi za obezbeđenje preuzimanjem lica koja su stekla iskustvo na istim ili sličnim poslovima u ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, poslove odbrane, Vojsci Srbije ili Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Uvaženo je mišljenje Ministarstva odbrane na odredbu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, kojim se predlaže da se, izuzetno, u radni odnos za obavljanje posla komunalnog policajca može primiti profesionalni vojnik preuzimanjem iz Vojske Srbije, pod uslovom da ispunjava i ostale uslove predviđene tim zakonom.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, izjavio je kako bi Vojska trebalo da se bori da zadrži iskusne, obučene profesionalne vojnike i da obezbedi trajno rešenje za njihov status, a ne da sagledava mogućnosti za njihovo eventualno zaposlenje u drugim državnim službama.

Upravo zbog svih ovih problema, Vojni sindikat Srbije pokrenuo je inicijativu za unapređenje statusa profesionalnih vojnika, uz dogovor sa predstavnicima Generalštaba.

Trebalo bi, kako kažu sindikalci, omogućiti vojnicima da rade sve dok ne ispune uslove za penziju. Ukoliko to nije moguće mora im se pružiti podrška pri eventualnoj prekvalifikaciji i pronalasku novog posla. Takođe, mogli bi da imaju pravo na otpremnine ili neku drugu vrstu novčane naknade.

Za posao vojnika po ugovoru mogu da konkurišu mladići i devojke mlađi od 30 godina, sa završenom osnovnom školom, koji su služili vojni rok pod oružjem. Vojnici potpisuju ugovore na tri godine, a ukoliko starešine nisu zadovoljne njihovim radom, može im biti ponuđen i ugovor na kraće vreme. Nakon najmanje dve godine rada u Vojci i najviše 35 starosnih godina, vojnici po ugovoru mogu da konkurišu za pohađanje liderskog kursa i da dobiju mogućnost za sticanje podoficirskog čina. Dobijanje podoficirskog zvanja jedini je put do zaposlenja na neodređeno vreme i sigurne penzije.

Izvor: Vebsajt Politika, 24.09.2015.