Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PLATAMA I PLATNI RAZREDI


Sindikati prosvete očekivali su da će Zakon o platama, ispraviti, kako kažu, stare nepravde, ali do toga očigledno neće doći do 2016. godine, i zakon će, prema njihovom mišljenju, samo "konzervirati" aktuelnu situaciju.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je taj sindikat očekivao da će prosvetni radnici kroz vrednovanje stepena stručne spreme dobiti povećanje zarade.

Ona je, međutim, pozdravila volju vlade da se zakon donese do kraja 2014. godine, ali, kako je navela, nije dobro što će zakon o platnim razredima biti donet, a količina novca za prosvetu ostaće ista.

"Neće se desiti ništa do 2016. godine, a potom bi trebalo da kroz platne razrede bude više novca", rekla je Janković i navela da su primanja u prosveti ispod proseka, oko 43.000 dinara i da je za nastavnike i učitelje previše dug period do 2016.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da preti opasnost donošenja zakona na brzinu, zbog, kako je rekao, pritiska da se taj propis donese do kraja godine.

"Imaćemo konzerviranje aktuelne situacije do 2016. godine", rekao je Pavlović Tanjugu nakon sastanka četiri sindikata prosvete sa potpredsednicom Kori Udovički i ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

Pavlović je ukazao na praksu u regionu po ovom pitanju i podsetio na slovenački model, koji je, kako je rekao, donet kada je zemlja bila u napretku, a ne u recesiji.

Udovički je na sastanku poručila da se Zakon o platama ne bavi umanjenjem zarada već uvođenjem reda u sistem plata.

Ona je objasnila da zakon treba da doprinese pojednostavljenju, transparentnosti kao i uporedivosti i "upravljivosti" platama.

Udovički je istakla, kako je saopšteno posle sastanka, da se mora napraviti razlika između donošenja Zakona o platama i predloga u okviru mera štednje Vlade Srbije, dodajući da će ovom reformom konačno moći da se vrednuje posao po svojoj složenosti, odnosno po uslovima rada.

Sastanku su prisustvovali predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević i predsednik GSPRS "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Izvor: Tanjug