Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA PREDLOG ZAKONA O SPREČAVANJU DOPINGA U SPORTU I PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOJ SVOJINI


Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnoj svojini, prema kojem se rok za upis javne svojine sa tri godine produžava na pet godina.

Vlada Srbije danas je usvojila Predlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu koji je usklađen sa međunarodnim propisima i našim sportistima će omogućiti nesmetano učestvovanje na velikim međunarodnim takmičenjima.

 Kako je saopštila kancelarija za saradnju sa medijima, zakon se usklađuje sa novim Svetskim antidoping kodeksom koji stupa na snagu naredne godine.

 

Ovo će našim sportistima omogućiti nesmetano učestvovanje na velikim međunarodnim takmičenjima, budući da sportisti iz zemalja koje ne usklade svoja antidoping pravila sa odredbama Svetskog kodeksa neće imati pravo učešća.

Takođe, biće omogućeno da Srbija i dalje može da bude organizator međunarodnih takmičenja, navodi se u saopštenju.

Na osnovu iskustava u primeni dosadašnjeg zakona, regulisana su prava i obaveze Antidoping agencije Republike Srbije, nacionalnih sportskih saveza i sportskih inspektora. Utvrđeno je da se sportskim pravilima i u saradnji sa Antidoping agencijom obezbedi da se sportski stručnjaci i registrovani sportisti svih uzrasta najmanje jednom godišnje obaveštavaju o važećim propisima koji se odnose na doping u sportu. Takođe, propisana je obaveza da savezi obaveštavaju Antidoping agenciju o kalendaru takmičenja za narednu godinu, kao i zabrana obavljanja bilo koje sportske aktivnosti ili funkcije u savezu licu kome je izrečena mera ili kazna zbog dopinga.

Izvor: Tanjug