Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GODIŠNJI IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O NAPRETKU SRBIJE U PROCESU PREGOVORA SA EU OČEKUJE SE KRAJEM OKTOBRA


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport najavio je da se krajem oktobra očekuje godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora i da će izveštaj biti konkretan, pozitivnog tona, ali sa konstruktivnom kritikom na mestima na kojim ima prostora za napredovanje.

Devenport je, u razgovoru sa predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinikom Tepić, naveo da očekuje veći broj konkretnih preporuka u Izveštaju koji se tiču političkih pitanja i pravaca u kojem treba da se kreću određene politike Srbije u procesu evrointegracija.

On je naveo da je Delegacija EU prikupila komentare Vlade, zemalja članica Evropske unije i nevladinih organizacija.

Devenport je sa predsednicom Odbora za evropske integracije razgovarao o aktuelnoj situaciji u vezi sa pregovorima Srbije i EU, predstojećim aktivnostima Odbora za evropske integracije i nastavku saradnje sa Delegacijom EU, saopšteno je iz parlamenta.

On je naveo da je Delegacija EU u Srbiji otvorena za sva pitanja i istakao značaj stalne komunikacije u daljem nastavku pregovora.

Na sastanku je bilo reči i o tome da primena Akcionog plana veoma često znači ne samo primenu postojećih, već i donošenje novih zakona, a da otvaranje novih poglavlja ne predstavlja samo tehnički izazov, već i izazov usaglašavanja političkih stavova svih država članica Evropske unije.

Izvor: Tanjug, 24.08.2016.
Naslov. Redakcija