Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Od početka primene Zakona više od 1.000 osoba dobilo je hitnu meru iseljenja iz stana ili zabranu prilaska žrtvi i kontaktiranja sa njom. Ako učinilac postupi suprotno izdatom naređenju policijskog službenika ili rešenju suda, i vrati se u stan ili priđe žrtvi, protiv njega će se povesti prekršajni postupak. Može biti osuđen do 60 dana zatvora


Više od 1.000 osoba dobilo je za mesec dana hitnu meru iseljenja iz stana ili zabranu prilaska žrtvi i kontaktiranja sa njom, u skladu sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon), koji se primenjuje od 1. juna 2017. godine. Ovaj Zakon trebalo bi, uz ostale mere, da predupredi događaje koji su se desili poslednjih nedelja, kada su dve žene i jedno dete brutalno ubijeni ispred centara za socijalni rad.

Podaci Ministarstva pravde pokazuju da su, pošto su policijski službenici izrekli hitnu meru na 48 sati, javna tužilaštva podnela sudu predlog da se ta mera produži za 1.219 ljudi. Sud je usvojio zahtev za 1.182 osobe, a predlog tužioca odbio za 37 osoba, kažu u Ministarstvu.

Na osnovu podataka dobijenih od prekršajnih sudova, po istom Zakonu sudovi su za mesec i po primene novog propisa izrekli 117 kazni zatvora zbog kršenja izrečene mere, dve novčane kazne i dve opomene. Petoro ljudi oslobođeno je odgovornosti.

Hitne mere, kako je praksa pokazala, ne znaju ni za godine, ni za pol, ni za zvanje. One su izricane i muškarcima i ženama, i obrazovanima, i neobrazovanima. Tako su zabeleženi i slučajevi žena kojima je zbog nasilja nad partnerom ili suprugom izricana mahom zabrana prilaska, u Zemunu, Čukarici, Rakovici, Obrenovcu...

Među onima koje su ukućani prijavili zbog nasilja ima i povratnika, koji su već osuđivani zbog istog dela, a sve je češći slučaj i da žena pozove policiju, a da nasilnik, da bi predupredio hitnu meru, pobegne iz kuće. To ga, naravno, ne amnestira, hitna mera mu biva izrečena čim ponovo zazvoni na ženina vrata.

Po rečima Gorjane Mirčić Čaluković, člana Radne grupe za izradu Zakona, kada su u pitanju partneri ili srodnici koji žive pod istim krovom, nasilniku se najčešće izriču obe mere - i iseljenje i zabrana prilaska i kontaktiranja, a ukoliko ne žive zajedno, samo ova druga. S obzirom na to da je nasilje naročito često kod bivših parova i razvedenih brakova, procene su da je izrečeno nešto više zabrana prilaska, nego iseljenja.

- Moj je utisak da je primena Zakona dobro počela, uprkos strašnim slučajevima ubistava koje su se desile u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i u Rakovici. Tu će istražni organi utvrditi ko je odgovoran i da li je bilo saradnje svih profesionalaca. Važno je da svi sarađuju, bilo preko komesara za vezu, bilo preko koordinacionih tela. Centar, tužilaštvo i policija moraju da budu jedan tim - kaže Mirčić Čaluković.

Ona dodaje da i dalje mora da se radi ne samo na koordinaciji, već i na prepoznavanju nasilja, čak i kada je ono na najnižem nivou.

Ako učinilac postupi suprotno izdatom naređenju policijskog službenika ili rešenju suda, i vrati se u stan ili priđe žrtvi, protiv njega će se povesti prekršajni postupak. Može biti osuđen do 60 dana zatvora.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 23.07.2017.
Naslov: Redakcija