Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VISOKO OBRAZOVANJE: Ispisivanje sa pojedinih fakulteta košta i celu prosečnu zaradu. Dok studenti na Ekonomskom fakultetu u Beogradu za ispis plaćaju samo 20 dinara, njihove kolege sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu za tu uslugu moraju da daju čak i 40.000 dinara


Da bi dobili ispisnicu i diplome iz srednje škole na pojedinim fakultetima potrebno je izdvojiti gotovo celu prosečnu platu. Cene variraju u zavisnosti od volje dekanata fakulteta, a jasno pravilo ne postoji. Tako, dok studenti na Ekonomskom fakultetu u Beogradu za ispis plaćaju samo 20 dinara, njihove kolege sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu za tu uslugu u nekim situacijama moraju da daju čak i 40.000 dinara.

Student Milan B. iz Novog Sada kaže da je bio šokiran kada je došao po diplome iz srednje škole i ispisnicu, jer je pronašao posao.

"Službenica na Pravnom fakultetu mi je tražila za ispis više od 20.000 dinara. Kako je objasnila 3.000 dinara se plaća sam zahtev za ispis, no mora da se plati i ispisnica za svaki položen ispit posebno i to po ceni od 1.150 dinara. Meni te potvrde o položenim ispitima ne trebaju, jer sam fakultet napustio i ne prebacujem se na neki drugi", navodi ovaj Novosađanin.

Kako kaže, sada je u problemu, jer te pare trenutno nema, a poslodavac od njega očekuje da donese svoje diplome iz srednje škole koje su mu "zarobljene" na fakultetu.

Iz sekretarijata Pravnog fakulteta u Novom Sadu objašnjavaju da naplaćuju i naknadu za ispisnicu za svaki položeni ispit koja košta 1.150 dinara da bi omogućili prebacivanje na drugi fakultet.

"Ako im ne damo ispisnicu za svaki ispit neće moći da se prebace na drugi fakultet, odnosno ti ispiti im se neće priznati, jer kad se jednom ispišu gotovo je. Ako ljudi ne žele da idu na drugi fakultet, svejedno moraju da uzmu ispisnice za sve ispite i mislim da je to proceduralna greška, ali trenutna odluka je takva", kaže sekretar ovog fakulteta Stanisav Masalović.

 U Beogradu, Farmaceutski fakultet ispis sa magistarskih, doktorskih i specijalističkih studija naplaćuje u visini 10 odsto od školarine, što je od 17.000 do 30.000 dinara, dok njihove kolege u Novom Sadu to plaćaju 5.500 dinara.

Na ostalim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu cene ispisa kreću se od 2.000 koliko je na Filozofskom fakultetu i Prirodno matematičkom u Novom Sadu do 3.000 dinara koliko plaćaju studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Na privatnim fakultetima cene ispisa variraju između 20.000 do 45.000 dinara.

Izvor: Vebsajt 021, 22.07.2017.
Naslov: Redakcija