Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE: Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda, zajedno sa Prvim osnovnim tužilaštvom preseliće u zgradu SIV II na Novom Beogradu. Parnično odeljenje Prvog osnovnog suda ostaje u zgradi "Aeroinženjeringa" u Novom Beogradu. Viši sud u Beogradu, Više javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud, kao i Drugo osnovno tužilaštvo odlaze u Katanićevu ulicu u bivšu zgradu Vojnotehničkog instituta. U prostorije nekadašnjeg Četvrtog osnovnog suda u Bulevaru Mihajla Pupina smestiće se Treći osnovni sud i Treće osnovno tužilaštvo


Krivična odeljenja svih beogradskih sudova i sva tužilaštva (tri osnovna i više) od sredine avgusta 2016. godine dobiće nove adrese zbog rekonstrukcije zgrade Palate pravde. Po novom "rasporedu", krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo osnovno tužilaštvo biće smešteni u nekadašnje prostorije Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u zgradu nekadašnjeg SIV-a dva, dok parnično odeljenje ovog suda ostaje u zgradi "Aeroinženjeringa" u Novom Beogradu.

Viši sud i tužilaštvo i Drugi osnovni sud (krivično i parnično odeljenje), kao i Drugo osnovno tužilaštvo biće premešteni u renoviranu zgradu Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj ulici, dok će njihove kolege iz Trećeg osnovnog suda i tužilaštva, naredne dve godine koliko će trajati adaptacije zgrade Palate pravde, raditi u zgradi nekadašnjeg Četvrtog osnovnog suda u Novom Beogradu.

I dok u Ministarstvu pravde tvrde da će sudije i tužioci imati adekvatne uslove za rad i da moraju da se strpe dve godine kako bi posle toga radili u znatno boljim okolnostima, sudije i tužioci su sa negodovanjem primili vest o selidbi. Uz opaske da u nekim objektima u koje će se preseliti nema pritvorskih prostorija, zasebnih ulaza kojima će "opasni" prestupnici biti uvođeni u sudsku zgradu i da će jedni drugima "sedeti na glavi", sudije i tužioci na sve načine pokušavaju da izbegnu selidbu.

Od svih objekata u koje će se seliti sudije i tužioci, sasvim izvesno, najbolje uslove imaće Viši sud i tužilaštvo i Drugi sud i tužilaštvo u Katanićevoj ulici. Ta zgrada je adaptirana namenski da u njoj budu sudovi. Zato je tu i predviđena pritvorska prostorija, dovoljan broj sudnica i sudijskih kabineta, posebna prostorija za pisarnice... Na drugoj strani, u zgradi nekadašnjeg SIV-a dva nema prostorije za privođenje uhapšenih, iako će tu biti smešten Prvi osnovni sud, koji ima najveći broj predmeta. U zgradi nekadašnjeg Četvrtog opštinskog suda sada je smešteno parnično odeljenje Trećeg suda. Tu se vode i vanparnični postupci, ostavinske rasprave i već sada manjka prostorija za rad. Zamislite kako će da bude kada u tu zgradu uđe još oko 500 zaposlenih, koliki je ukupan broj onih koji rade u Trećem sudu i tužilaštvu. Tužioci su do sada imali samo jedan dan nedeljno za istrage, a preseljenjem se i on dovodi u pitanje – navode iz različitih sudova i tužilaštava.

Dodatni problem nezadovoljnim tužiocima i sudijama predstavlja i selidba predmeta. Jednostavna matematika pokazuje da će više stotina hiljada predmeta iz zgrade Palate pravde morati da bude preseljeno za 15 dana – od 15. avgusta, za kada je zakazana selidba, do 1. septembra 2016. godine, kada posle letnjih odmora počinju suđenja.

U Ministarstvu pravde, međutim odgovaraju na "prozivke" sudija i tužilaca koji treba da se presele na privremene lokacije, tvrdnjom da će svaki sudija i tužilac, kao i oni koji ih prate u radu, na novim "adresama" imati adekvatne uslove za rad.

Naravno da će u svakoj zgradi u koju će biti preseljeni sudovi i tužilaštva biti obezbeđena pritvorska jedinica. Neizvesno je i da li će selidba početi 15. avgusta pošto je to poslednji dan tendera. Takođe, biće obezbeđeni i adekvatni uslovi za preseljenje predmeta, pa to neće biti razlog za odlaganje postupaka koji su unapred zakazani. Zastoja u radu sudova neće biti – navode u Ministarstvu pravde.

Rekonstrukcija Palate pravde trebalo bi da počne na jesen, najverovatnije u septembru, a u toku je tender za izvođače radova koji se završava polovinom avgusta. Predviđeno je da renoviranje traje dve godine, a osim unutrašnjosti zgrade koja će kompletno dobiti novo ruho, obnoviće se i plato ispred objekta kao i pešački prilazi. Sudovi i tužilaštva uselili su se u zgradu u beogradskoj Savskoj ulici 1971. godine i od tada nikada nije obnavljana. I zaposleni u Palati pravde puno puta su se žalili na neadekvatne uslove rada. Novac za adaptaciju obezbeđen je iz kredita Evropske investicione banke.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 21.07.2016.
Naslov: Redakcija