Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O CENAMA NESTANDARDNIH USLUGA "EPS DISTRIBUCIJE": Agencija za energetiku dala saglasnost na jedinstveni cenovnik za nestandardne usluge koje su se prethodno različito plaćale od grada do grada. Nova cena za isključenje na brojilu biće oko 1.000 dinara, a na banderi oko 4.000 dinara. Daljinsko uključenje košta 152 dinara. Kada su u pitanju isključenje i demontaža trofaznog brojila, ova usluga u celoj Srbiji trebalo bi da košta 1.383 dinara


Obustava isporuke električne energije, ponovno priključenje mernog mesta posle obustave, isključenje, ali i zamena brojila zbog ispitivanja ispravnosti - od sada će se naplaćivati isto u celoj Srbiji.

Savet Agencije za energetiku je 15. jula 2016. godine dao saglasnost na odluku o cenama nestandardnih usluga koju je doneo operator distributivnog sistema, "EPS Distribucija". Reč je o jedinstvenom cenovniku za ove nestandardne usluge u distribucijama koje su se prethodno različito plaćale od grada do grada.

Radi se o uslugama koje su se mahom odrađivale na zahtev građana. Među uslugama koje su se najviše tražile je upravo ponovno uključenje električne energije nakon što su korisnici bili isključeni zbog neplaćanja duga. Pošto plate dugovanja, sadašnja cena za isključenje na brojilu biće oko 1.000 dinara, a na banderi oko 4.000 dinara. Daljinsko uključenje košta 152 dinara. Kada su u pitanju isključenje i demontaža trofaznog brojila, ova usluga bi u celoj Srbiji trebalo da košta 1.383 dinara.

- Osnivanjem jedinstvenog Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucija" d.o.o. Beograd, a poštujući odredbe Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014), urađen je Cenovnik nestandardnih usluga - kažu u EPS-u.

- Agencija za energetiku je od samog početka bila uključena u proces izrade cenovnika. Prvi put je formirana jedinstvena cena nestandardnih usluga na nivou distribucija nastala kao rezultat objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola.

U EPS-u nisu odgovorili na pitanje koliko se cene razlikuju od prethodnih cenovnika koji su uklonjeni, ali se može nezvanično čuti da su najskuplje usluge 2015. godine bile na jugu Srbije, u distribuciji "Niš - Jugoistok", pa će korisnici u ovom delu zemlje sada usluge plaćati manje, dok će Vojvođani i Beograđani od sada plaćati približno isto kao i ranije.

Cena priključenja na mrežu je nepromenjena, ali su znatno pojeftinili troškovi izdavanja, uslova za projektovanje i priključenje novih potrošača. Za objekat sa jednim brojilom priključak košta 4.000 dinara, a 2015. godine cena je bila 6.900 dinara.

Još nije jasno od kada će cenovnik početi da se primenjuje, jer na samom dokumentu stoji datum 1. jul, a Agencija za energetiku je dala saglasnost, kao što stoji u proceduri, tek 15. jula 2016. godine.

- Cenovnik bi trebalo da počne da se primenjuje od dana kada mi damo saglasnost - kaže Ljuba Mačić iz Agencije za energetiku.

Ipak, u kol-centru "EPS distribucije", kažu da je cenovnik stupio na snagu 5. jula 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J., 22.07.2016.
Naslov: Redakcija