Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KULTURNIM DOBRIMA: Arheološka iskopavanja po Zakonu mogu vršiti samo državne institucije, muzeji, instituti, Zavodi za zaštitu spomenika kulture


Divlji kopači, ali i legalno registrovana udruženja arehologa i rendžera u Srbiji u pravoj su poteri za blagom. Pustoše sva arheološka nalazišta, iskopavaju drago kamenje, vredan nakit, posuđe pa i hrastovinu staru 1.000 godina što potom za velike pare prodaju na inostranim aukcijama.

Šema ilegalne trgovine arheološkim dobrom Srbije je veoma dobro organizovana, na šta upozorava Slaviša Perić, viši naučni saradnik Arheološkog instituta iz Beogradu. On još isitče da je teško pratiti koliko se godišnje iznese i uništi arheološkog blaga iz Srbije jer su divlji kopači stalni pratioci neolitskih naselja i antičkih lokaliteta.

- Antička i neolitska nalazišta u Srbiji na udaru su ovih kopača, među kojima prednjače legalno registrovani "Arheo amateri Srbije" u uniformama koje su slične onima koje nosi policija, odnosno, rendžeri i sa značkama "Arheološke čuvarske službe" - upozorava Perić, koji se trenutno nalazi u Drenovcu kod Paraćina gde rukovodi radovima na ovdašnjem neolitskom lokalitetu.

- Imaju skupe i moderne aparate, određuju tačnu dubinu, poseduje detektore koji razvrstavaju gvožđe od zlata, a koji su nama državnim areholozima zabranjeni. Stalno obilaze nove lokalitete i cela Srbija je na udaru. Najviše ih zanimaju antički lokaliteti, gde iskopavaju vredan nakit, zlatne predmete, plemenite metale, drago kamenje... - kaže Perić.

Kada su u pitanju neolitska nalazišta, prema njegovim rečima, traže figure žena različitih dimenzija.

- Ono što nema neku posebnu novčanu vrednost, uništavaju. Iskopavaju i hrastovinu iz rečnih korita staru hiljadu godina i prodaju je Švajcarcima kao suvo zlato za nameštaj - kaže Perić.

Po njegovim saznanjima, ono što se u Srbji iskopa, smatra se prvom rukom, koja ujedno i najmanje zarađuje.

- Sve zavisi od stepena očuvanosti. Dalje, se ti predmeti prenose u Beč, pa u Cirih gde se uz odgovarajuće potvrde legalizuju. Nakon toga prodaju se u Engleskoj na aukcijama. Cena im vrtoglao raste, pa im se nule ne mogu prebrojati - ističe Perić.

- Ovo je ozbiljan problem, ne samo naše države nego i celog ovog prostora. Slično se dešava u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, nešto manje u BiH, ali Srbija je veoma zahvaćena. Oni, pod plaštom zaštitnika, ustvari pljačkaju arheološka dobra Srbije, pronađene predmete prodaju u inostranstvu, a one bezvredne daju našim muzejima. Pljačkaju nalazišta u Sremskoj Mitrovici, Caričinom gradu, a u Viminacijum su do skoro, pa sada postoji bolje obezbeđenje. Od neolitskih naselja kopaju u Medvednjaku kod Smederevske Palanke, u Šupskom kod Ćuprije - navodi Perić.

On objašnjava da su ta udruženja legalno registrovana kao arheloška i njihov delokrug nadležnosti je takav da mogu, maltene da i državnim arheolozima dođu u inspekciju.

- Neko ih je registrovao, a da nije pročitao šta oni mogu da rade. Arheološka iskopavanja po Zakonu o kulturnim dobrima ("Sl. glasnik RS", br. 71/94, 52/2011 - dr. zakoni i 99/2011 - dr. zakon) mogu vršiti samo državne institucije, muzeji, instituti, Zavodi za zaštitu spomenika kulture. Kod nas je to, nažalost, do te mere degradirano da te grupe, u kojima nema arheologa, mogu da idu ispred muzeja, instituta, zavoda, da kopaju... - naglašava Perić.

On kaže da svi beže od toga da pokrenu odgovornost onih koji su registrovali takva udruženja, koja su nabavila uniforme slične policijskim i rendžerskim i ponašaju se kao rendžeri.

- To što te grupe rade u ovom sistemu, u zakonodavstvu ove države ne postoji. Oni pod plaštom zaštitnika ustvari pljačkaju arheološka dobra. U ovoj državi je mnogo problema i ovakve stvari se guraju u stranu, a defitivno će se morati preseći taj nelegalni posao. To treba da uradi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti čuvanje i zaštita istorijskih i kulturnih dobara - ističe Perić.

Predsednik Udruženja "Arheo amateri Srbije" Aleksandar Vukadinović odbacio je optužbe Perića za koje je rekao da su besmislice.

Prema njegovim rečima, ova organizacija, koja broji oko hiljadu članova, bavi se proučavanjem, edukacijom, istraživanjem i zaštitom kulturno-istorijske baštine. Navodi da sarađuju sa brojnim državnim institucijama.

- To su paušalne optužbe u kojima se mi ne prepoznajemo. Da imamo bilo kakva saznanja o zloupotrebama, prvi bismo podneli tužbu protiv naših članova koji u tome učestvuju. Ne možemo da garantujemo za svakog člana udruženja, ali za šest godina koliko postojimo nismo imali nijednu prijavu, niti bilo kakav problem – kaže Vukadinović.

On je optužio grupu arheologa da dobijaju projekte za najznačajnija arheološka nalazišta, ali da u tim poslovima "ima puno mutnih radnji".

- Pouzdano znamo da su na lokalitetu Kafilerija između Jagodine i Paraćina izvađene ogromne ostave rimskog novca, a ništa od toga nije prijavljeno. Ima toga još. Neke slučajeve smo prijavljivali nadležnim organima i institucijama i po našim prijavama su pokrenuti postupci - kaže Vukadinović.

Organizacija je, kako kaže, osnovala arheološko-čuvarsku službu koja nadležnim institucijama prijavljuje nezakonita iskopavanja. Zahvaljujući tim prijavama bile su uhvaćene grupe mešetara.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, Vladimir Nikitović, 22.07.2016.
Naslov: Redakcija