Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČETAK PRIMENE SPORAZUMA O PRIZNANJU PREKRŠAJA OD 20. AVGUSTA 2014. GODINE


Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Rebić najavio je da će počinioci saobraćajnih prekršaja od 20. avgusta moći da sklapaju Sporazum o priznanju prekršaja i na taj način plate manju kaznu.

Rebić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija povodom početka primene pomenutog sporazuma objasnio da će ovaj dokument u početku biti primenjivan na prekršaje iz člana 332 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, za koje je predviđena kazna u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara.

Neki od prekršaja na koje će se primenjivati Sporazum, kako je precizirao, jesu prekoračenje brzine do 20 kilometara na čas u naselju, prekoračenje brzine van naselja do 40 kilometara na čas, kao i alkoholisanost od 0,5 do 1,2 promila.

Prema njegovoj oceni, sporazumno priznanje će rasteretiti prekršajne sudove, s obzirom na to da saobraćajna policija godišnje napiše između 170.000 i 190.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Priznanje će smanjiti novčanu kaznu vozačima, ali ne i broj kaznenih poena, a odluku o sklapanju Sporazuma o priznanju prekršaja neće donositi saobraćajni policajci na mestu događaja, već oficiri saobraćajne policije, objasnio je Rebić.

Takođe, kako je dodao, mogućnost priznanja imaće i strani državljani, i to po ubrzanoj proceduri.

Rebić je saopštio da je u ovoj godini život na putevima izgubila 271 osoba, dok je u julu zabeležen pad broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama u odnosu na isti period prethodne godine.

Predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić objasnio je da je cilj sklapanja sporazuma da svi prekršaji budu rešeni na kvalitetniji i efikasniji način.

Pašalić je ukazao na to da se institut o priznanju prekršaja u zemljama anglosaksonskog prava pokazao kao vrlo efikasan, s obzirom na to da se više od 80 odsto slučajeva rešava na taj način.

On je naveo da je od početka primene Zakona o prekršajima, odnosno od 1. marta ove godine, zbog prekršaja privedeno 7.000 osoba, izrečene su novčane kazne u iznosu od 76 miliona dinara, zatvorske kazne od ukupno 8.340 dana, dodeljeno je 3.146 kaznenih poena i izrečene su zabrane upravljanja vozilima od ukupno 8.600 meseci.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 24.7.2014.