Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Transakcije u okviru Berze električne energije biće objavljene do kraja novembra


Prve transakcije na Berzi električne energije u jugoistočnoj Evropi (SEEPEX) biće obavljene do kraja novembra, najavljeno je iz Elektromreže Srbije (EMS).

SEEPEX planira da do kraja novembra 2015. godine uspostavi organizovano dan-unapred tržište u Srbiji, navodi se u saopštenju EMS-a.

Prve transakcije će predstavljati kamen temeljac za trgovanje električnom energijom na Balkanu, istakao je generalni direktor EMS-a Nikola Petrović, povodom održavanja radionice koju su za buduće članove Berze organizovali EMS i EPEX SPOT, partneri na projektu osnivanja Berze električne energije u jugoistočnoj Evropi.

Geografska pozicija Srbije u regionu je idealna za pokretanje organizovanog tržišta električnom energijom, dodao je Žan Fransoa Koni-Lakost, predsednik Upravnog odbora Evropske berze električne energije (EPEX SPOT) i dodao da SEEPEX može da služi kao primer za druga tržišta u regionu jugoistočne Evrope.

Partneri na projektu uspostavljanja SEEPEX potvrdili su da će do kraja novembra 2015. godine započeti sa radom dan-unapred tržište u Srbiji, uz prethodno sprovođenje testiranja i dobijanje neophodnih regulatornih saglasnosti.

SEEPEX će predstavljati bitan korak u kreiranju adekvatnog rešenja za trgovanje električnom energijom u regionu jugoistočne Evrope, koje učesnici na tržištu električnom energijom željno iščekuju - rečeno je na radionici.

Prvo organizovano tržište električne energije u regionu jugoistočne Evrope - samog početka usklađeno je sa inicijativama povezivanja tržišta u Evropi.

SEEPEX je zajedničko preduzeće EMS-a, koje je operator prenosnog sistema u Srbiji i EPEX SPOT-a.

Funkcionisanje SEEPEX oslanjaće se na ETS sistem za trgovanje, koji EPEX SPOT koristi za upravljanje radom svojih tržišta.

Funkciju kliringa i finansijskog poravnanja će, u skladu sa najboljom evropskom praksom, obavljati klirinška kuća "European Commodity Clearing" (EŠ). Na taj način će članovi SEEPEX-a imati koristi od uspostavljanja visokih standarda, kako u smislu usluga trgovanja, tako i u smislu klirinških usluga.

Time će se omogućiti efikasno i brzo prihvatanje postojećih inicijativa o povezivanju tržišta, poput inicijativa "4M Market Coupling" ili "Multi-Regional Coupling", koje su već primenjuju u većini država koje pokrivaju 85 procenata potrošnje električne energije u Evropi, precizira se u saopštenju.

SEEPEX će podržati razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije za Srbiju i jugoistočnu Evropu, i značajno uticati na povećanje obima trgovanja električnom energijom u čitavom regionu.

Tržišna pravila, kao i procedura prijema za buduće članove SEEPEX biće objavljeni tokom jula.

Oficijelno testiranje procesa započeće u septembru 2015. Budući članovi i sve zainteresovane strane će biti redovno informisani o toku realizacije projekta.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.06.2015.